Gouda wint van Bergambacht en blijft op nacompetitiekoers

[GROUP_IMAGE]

De 1-0 van Hoessein wordt uitbundig gevierd

Zaterdag 19 mei 2018: Gouda - Bergambacht 2-1. Doelp. Hoessein Ouahabi 1-0 (2e minuut); Jessy Hoekstra 2-0 (9e minuut); rust; Pieter Meijer 2-1 (90 + 5 minuut)

Na een adembenemende openingsfase, waarin Bergambacht in een hoog tempo Gouda opjoeg en diverse scoringskansen kreeg, was het verrassend Gouda dat twee doelpunten maakte. Het publiek had toen al meer gezien dan vaak in een hele wedstrijd. Met enkele knappe reddingen hield keeper Mees van den Berg in die beginfase Gouda overeind en zijn collega's waren daarnaast elke keer net op tijd om de bal uit de doelmond te werken. Zo stond Gouda onverwacht op een mooie 2-0 voorsprong, een stand die na rust nog uitgebouwd had moeten worden. Weliswaar waren de bezoekers in het veld ook toen sterker, maar de echte uitgespeelde kansen kreeg Gouda, alleen werden die nu niet verzilverd en zo bleef het heel lang spannend. Omdat goede scheidsrechter Oosterveer uit Rotterdam Hoogvliet maar liefst 7 minuten extra liet spelen, werd het door de late aansluitingstreffer nog even knap benauwd voor thuisploeg- en publiek, maar een hele late vrije  trap net buiten de "16"  werd gelukkig hoog overgeschoten en toen was het tijd en kon Gouda een feestje gaan vieren.

​Door het gelijkspel van het nu uitgespeelde CKC (24-55) heeft het winnende FC IJsselmonde (23-54), vanwege het superieure doelsaldo, aan een gelijkspel bij Bergambacht genoeg. Een Bergambacht (23-50), dat bij winst op Gouda volgende week in eigen huis kampioen had kunnen worden als het dan van FC IJsselmonde had gewonnen. Maar dat scenario kan nu de prullenbak in, het wordt nacompetitie.

Gouda steeg terug naar plek 4 met 43 punten, 1 meer dan vorig seizoen met nu 3 wedstrijden minder gespeeld, voorbij het verliezende Hillegersberg, waar het volgende week uit tegen speelt. Een gelijkspel is dan voldoende voor het vasthouden van de 4e plaats en zo een nacompetitieplek. Ook steeg Gouda weer naar plaats 1 in de tweede periode. Die wordt bij winst volgende week gewonnen. Bij een nederlaag van Gouda bij Hillegersberg wordt het 2x niets, vanwege het mindere doelsaldo ten opzichte van de vier andere ploegen bovenin.

​In de eerste minuut werd keeper Mees van den Berg al gedwongen tot een mega redding op een van dichtbij vanaf rechts hard ingeschoten bal. Bergambacht kwam dus als een speer uit de startblokken, maar de eerste de beste Gouda-aanval was raak. Hans Vergoed lanceerde Hoessein Ouahabi op links, Hoessein kapte een toegesnelde verdediger uit en passeerde de keeper met een overtuigend schot, 1-0. Bergambacht ging echter gewoon weer door met waar het gebleven was, snel aanvallen met vlotte combinaties en eenmaal raken en dat leidde tot diverse kansjes, maar het Bergambacht vizier stond niet op scherp en dat bleef zo de hele wedstrijd. Het met veel inzet werkende Gouda kon met kunst en vliegwerk de bal elke keer uit de doelmond werken, zelfs toen keeper Mees zijn enige fout maakte door een bal te laten glippen, maar ook die bal werd weggewerkt. Zo ontwikkelde zich een voor dit niveau zeer goede wedstrijd op een lekkere korte grasmat, waarover het publiek, zeker het Goudse deel, na afloop zeer tevreden over was. In de 9e minuut passte Hoessein op links tussen twee verdedigers door de bal op de diepgaande Daan de Heer. De grensrechter vlagde, maar de scheidsrechter ging af op zijn eigen waarneming en liet doorspelen. Daan zette hard voor en keeper Roy Pons kon net niet bij de lage voorzet, waarop de toegesnelde Jessy Hoekstra de 2-0 kon binnenschuiven (foto's onder). Het publiek kneep zich eens in de arm, hoe was het mogelijk! Bergambacht was en is van mening dat Daan een half metertje buitenspel liep en zeker gezien het feit dat de grensrechter op dat moment nog niet fout gevlagd had (pas later wel een aantal malen; ook genegeerd), er geen reden was geweest hem nu al te negeren. Voor Gouda valt dit in de catergorie, soms zit het mee, soms zit het tegen en in dit geval eens een keertje ....

Daan de Heer zet in de 9e minuut hard voor en de uitblinkende Jessy Hoekstra scoort de 2-0

In de 16e minuut had keeper Mees weer een hele goede redding nodig op een boogbal onder de lat, maar hij tikte de bal met een katachtige sprong achterwaarts over de dwarsligger. Het aantal mogelijkheden voor Bergambacht en Goudse reddingen nam daarna in de eerste helft sterk af, de storm luwde wat.

Keeper Mees van den Berg had het druk en keepte, op één slippertje na in het begin, een puike wedstrijd

De grootste kans was in het restant van de eerste helft voor Hoessein Ouahabi die centraal voorin aangespeeld werd, maar niet direct schoot. In plaats daarvan begon hij aan een solo, waardoor hij naar links gedrongen werd, maar vanaf die positie schoot hij toch rakelings langs de verre paal, buiten bereik van de keeper bij de eerste paal. (foto onder)

​Hoessein (links) schiet na een mooie solo vlak voor rust de bal buiten bereik van de keeper net naast het doel

In de 2e helft kwam Hassan Ouahabi in het veld voor de goed spelende Joey Luijken, omdat trainer Jerry de Groot van Bergambacht meer lengte ingebracht verwachtte na de pauze en Hassan in de lucht meer duelkracht heeft. Dat viel voorlopig mee. De gasten, met drie Potuyts in het veld en één op de bank, bleven vaardig combineren, maar vonden weinig gaten in de Goudse defensie. En als ze die vonden, vooral met het hoofd, kopten ze over of naast. Gouda kwam nu aanvallend veel meer in het stuk voor, temeer daar Bergambacht achterin al lang 1 op 1 speelde. In de 49e minuut kon Hassan Ouahabi vrij aanleggen, maar miste het doel.

In de 51e minuut een nog grotere kans. Aanvoerder Maikel Hageman kwam vrij door op links en legde de bal terug op de vrijstaande Hoessein Ouahabi die hard wilde uithalen, maar daarbij de bal totaal miste en daarmee de kans. Polletje? In de 55e minuut schoot Bergambacht uit een gevaarlijke aanval voorlangs en in de 60e minuut had Mees weer een knappe redding nodig op een inzet van dichtbij. (foto onder)

In de 71e minuut een grote kans voor Daan de Heer, die vanaf links op de keeper afging, maar diie redde met de voet. De terugspringende bal werd door Hans Vergoed richting doel geschoten, maar door een verdediger uit het doel weggewerkt. In de 74e minuut kreeg Ronald Schipper geel, na een te late tackel. Hij is de volgende wedstrijd geschorst, de eerste speler dit seizoen. Eerder kreeg Maikel Hageman voor hetzelfde feit geel, maar hij is niet geschorst. In de 75e minuut had Mees twee reddingen nodig. In de 78e minuut weer een grote mogelijkheid voor Gouda. Hoessein kwam op links door en wilde de bal voorleggen naar zijn vrijstaande broer Hassan. Hij plaatste de bal echter tegen de hak van een verdediger en zo ging de kans verloren. In de 79e minuut werd Daan de Heer vervangen door Jilles Oosterom, die rechts voorin ging spelen en Jessy Hoekstra vanaf rechts achter. In de 82e minuut kreeg Hassan alsnog een goede schietkans, maar nu schoot hij half tegen een verdediger op en het werd niet meer dan een corner. Gouda haalde dus steeds de trekker niet over, bij 3-0 was het gespeeld geweest en Bergambacht kon dus blijven hopen en proberen. In de slotfase werd Hoessein, die diverse keren door verzorger Koen Borg opgelapt moest worden, vervangen door de fitte Jeffrey Tang.

Aan het eind liepen de meeste spelers op hun tandvlees

Aan het eind van de wedstrijd waren veel spelers aan het eind van hun latijn, omdat het een wedstrijd met een hoog tempo was geweest. Door de vele verzorgingen in de tweede helft liet scheidsrechter Oosterveer 7 minuten extra spelen, wel wat veel, zeker als je snakt naar het eindsignaal. Na 5 minuten in de extra tijd werd een lage voorzet vanaf links, met een geur van buitenspel binnengetikt, een wat lullig doelpunt zo ineens. (foto links)

Maar aangezien de scheidsrechter nog geen aanstalten maakte af te fluiten, werd het opeens nog benauwd. En toen Gouda een aanval niet met succes wist af te ronden, zei de scheidsrechter "nog 1 minuut" en gingen de gasten er nog éénmaal vol voor. Die aanval leverde na niet bereiken van voordeel een vrije trap op rechts op, net buiten de "16". Nadat alle poppetjes op de juiste plaatsen door keeper Mees waren neergezet, werd een trap verwacht van een linkspoot, de nummer 11, die ook klaar stond, maar de rechtsbenige verdediger nummer 4, Kelvin Potuyt, schoot de bal rechts hoog over het doel.

Een zucht van verlichting ging door de Goudse gelederen en daarna was het eindelijk tijd. Een zwaarbevochten overwinning, tot stand gekomen door een collectieve inzet en de wil om te winnen. Gouda kon doorborduren op de eerste 10 minuten die geheel onze kant opvielen. Gouda vergat daarna alleen dat na rust uit te bouwen, maar uiteindelijk werden de broodnodige 3 punten binnengesleept.

Nu op voor de laatste wedstrijd naar Hillegersberg, waar eenzelfde inzet nodig is om minimaal een gelijkspel binnen te slepen en zo de nacompetitie te bereiken. Waarin overigens, als finale, Bergambacht de tegenstander zou kunnen zijn, maar eerst maar eens Hillegersberg........

​Na een goed resultaat tegen een sterke tegenstander is het altijd lekker natafelen, zeker voor keeper Mees

​Pupil van de Week was Eefke van Tiel (10 jaar), die in de ochtend met haar team MO11-1 in Stolwijk kampioen was geworden

Na vele jaren regelmatig als gastvrouw op zaterdagmiddag opgetreden te hebben, nam Chantal van Sprang vandaag als zodanig afscheid om voortaan op dat tijdstip ook als vrijwilliger in Museum Gouda te kunnen optreden. Ton Blonk bedankte haar voor haar bijdragen met een geschenk van "Ici Paris", volgens Chantal correct uitgesproken, een 8 voor Ton van de juf..... Chantal bedankt!

Overige uitslagen

- Gouda 2 - Floreant 2 5-3 (donderdag). Altijd lekker, ook eens een keer winnen

- Gouda 3 - Moerkapelle 2 2-3. Het derde (foto onder), bijna verzekerd van de tweede plaats, nam geen enkel risico wat betreft het kampioenschap en zo werd Nieuwkoop 3 (wel 2x door Gouda 3 verslagen) vandaag toch nog ruim kampioen.

- Gouda 4 - Sportlust '46 7 1-1. Het vierde ontpopt zich steeds meer als een kampioenenkiller. Na ARC moest Sportlust het kampioensfeest nog even uitstellen en ze hadden nog het geluk dat ARC weer verloor. Knappe prestatie van het vierde!

- ARC 12 - Gouda 5 1-3. Door deze zege is het vijfde uitgespeeld en zeker van plek 2, na het veel te laag ingedeelde Jodan Boys 10, dat vandaag voor de camera's van Fox-sports na een bescheiden 5-0 zege op Moerkapelle 3 kampioen werd.

- DCV 8 - Gouda 6 2-2. Knap gelijkspel van het zesde (nu 11e met 11 uit 21) bij de nummer 4, die 23 punten meer had. Het zesde is er nu al zeker van dat de rode lantaarn tot het eind van de competitie in handen  van Dilettant 6 blijft.

- Schoonhoven 6 - Gouda 7 1-1. Keurig resultaat van het zevende tegen het iets hoger genoteerde Schoonhoven.

- Gouda 8 - FC Oudewater 9 14-1. De doelpuntenmachine van het achtste begint steeds harder te draaien, wat de nummer 10 uit Oudewater hardhandig aan den lijve ondervond. Het achtste is verzekerd van plek 2 met 111 goals voor. Kampioen Sportlust 12 won tweemaal van Gouda 8 en maakte er 133, een terechte kampioen dus.

Gouda 8 was heel vaak voor de goal van FC Oudewater te vinden

- Cabauw JO19-1 - Gouda JO19-1 4-3. Onze oudste jeugd heeft vanwege het 10 goals betere doelsaldo ten opzichte van koploper Ona, dat nog 1 wedstrijd moet spelen, nog steeds de kampioenskansen in eigen hand. Dan moeten wel de laatste 2 wedstrijden gewonnen worden, waaronder a.s. donderdag uit bij het nog puntloze Ammerstol. Bij winst kan dan zaterdag thuis tegen middenmoter WDS de titel binnengehaald worden, ook als er weer gewonnen wordt natuurlijk.