Gouda ZA bereikt goede uitgangspositie op Woudestein in nacompetitie

[GROUP_IMAGE]

Zaterdag 21 mei 2016: Excelsior R - Gouda ZA 2-2. Doelp.: Nick Rering 1-0 (30e min.); Hassan Ouahabi 1-1 (pen.; 45e min.+1); rust; Mohammed Taibi 2-1 (46e min.) en Daan de Heer 2-2 (82e min.)

Voorbeschouwing voor enkele lokale radiostations, verzorgd door Gerrit Schinkel en Ton Blonk

​In een wedstrijd waarin de thuisploeg wat beter voetbalde, bleek dat Gouda uiteindelijk toch minstens net zoveel grote kansen gekregen heeft als het thuisteam. Daarnaast had Excelsior, de goeden niet te na gesproken, op en buiten het veld enkele te opgewonden standjes in huis, waardoor het neutrale arbitrale trio te veel te doen had en regelmatig met geel en zelfs rood moest wapperen. Zo eindigde Excelsior met 9 man en maakte het Gouda daarmee wat makkelijker, al bleven de twee voorhoedespelers van de thuisploeg in de counter levensgevaarlijk, met als uitblinker de 18 jarige nr. 10 Mohammed Taibi, die niet alleen scoorde, maar ook nog een keer de paal raakte. Voor Gouda deed Jeffrey Vonk dat. Al met al was een gelijkspel een uitslag die bij deze wedstrijd paste. Excelsior mist wegens schorsingen volgende week 4 spelers en hopelijk gaat deze BVO dan niet putten uit hun sterke A1, want dat zou natuurlijk niet zo sportief zijn, maar gewoon uit de rest van hun selectie waar ze dit seizoen mee speelden. Hoe dan ook, het wordt in ieder geval spannend a.s. zaterdag thuis om 14.30 uur in de return.

In het broeierige Kralingen begon Excelsior R goed op hun kunstgras en schoof de bal achterin vlot rond. Als de bal bij de vleugelaanvallers kwam dreigde gevaar, vooral door de snelheid van deze spelers, maar bonkige spits Rering werd als eindstation wel goed in bedwang gehouden. En als het nodig was had keeper Bert Jan Marchand weer puike reddingen in huis. Al na 8 minuten raakte Hoessein Ouahabi geblesseerd en even zag het ernaar uit dat hij niet verder kon, maar uiteindelijk maakte hij zelfs de wedstrijd vol. Onderweg kreeg hij nog wel een gele kaart. Ook Jilles Oosterom kreeg geel in de 26e minuut, toen linkerspits Taibi door hem licht aangetikt werd na een handige passeerbeweging. Excelsior R  leek niet op het verwachte jeugdige team op basis van de wedstrijd van vorige week; het was net zoiets als Gouda vandaag. In de 30e minuut zette de thuisclub wat combinaties op door het centrum waar de stevige spits Nick Rering vooral op basis van doordouwen via diverse klutsen plotseling vrij opdook voor Marchand en de hoek voor het uitkiezen had, 1-0. De rugdekking was daar dus niet zo goed geregeld. Twee minuten later gebeurde haast hetzelfde, maar nu kwam hij vlak voor Bert Jan aan de bal en die stortte zich voor en op de bal en behoedde Gouda zo voor een grotere achterstand.

Daarna begon het hoofdstuk Gouda, dat eindelijk los kwam en begon te voetballen. Eerst werd Hoessein Ouahabi in de 34e minuut diepgestuurd, maar schoot tegen de keeper op, de terugspringende bal werd door hem tegen een verdediger geschoten en uiteindelijk schoot hij diagonaal in, maar toen wist een verdediger de bal nog net van de doellijn te halen. In de 42e minuut liet de thuiskeeper een vrije trap los, maar met vereende krachten werd het gevaar gekeerd. In de 44e minuut werd Jeffrey Vonk in de "16" aangespeeld en hij werd in de draai onderuit getikt, een duidelijke penalty. Daarna zorgden diverse spelers van de thuisclub op de rand van het strafschopgebied voor een potje verbaal en fysiek vrij worstelen, dat minuten in beslag nam. Onderwijl verplaatste de keeper enige malen de bal die vaste strafschopnemer Hassan Ouahabi zorgvuldig klaargelegd had. Na enige minuten kon hij eindelijk zijn penalty nemen en na het leer nog eens goed gelegd te hebben, liet hij keeper Lorenzo Mowlabaks kansloos. (foto onder)

Hassan Ouahabi scoorde weer feilloos uit een penalty na minuten lang gedoe om hem uit zijn concentratie te brengen, wat dus niet lukte

In de derde minuut van de extra tijd kreeg Gouda op links een vrije trap, want de thuisploeg was het toen duidelijk even kwijt. Jeffrey Vonk schoot met een curve hard en hoog op doel en de bal landde voorbij de kansloze keeper voor Jeffrey op de verkeerde plaats van de paal (foto onder). De terugspringende bal was te lastig voor Hoessein om daar direkt gevaar uit te halen en zo kwam de rust met 1-1.

​In de extra tijd voor rust schoot Jeffrey Vonk nog een vrije trap hoog op de paal voorbij de kansloze keeper

Na rust ging Gouda verder waar het voor  de thee gebleven was, aanvallen. Na een mooie aanval over veel schijven kwam de bal voor de goede linkervoet van de vrijstaande Hans Vergoed, die echter te slap inschoot en ook nog richting de keeper. Bij de erop volgende tegenaanval kwam linkerspits en rechtspoot Mohammed Taibi aan de bal en net zoals Overmars ooit trok hij naar binnen om onverwacht voor de toekijkende verdedigers langs hard de korte hoek te zoeken en Bert Jan was kansloos, 2-1 in de 46e minuut. Een domper voor Gouda natuurlijk. Ondertussen werd de wedstrijd rommeliger en vooral het rechter verdedigende deel van de thuisploeg moest er kennelijk aan wennen dat met drie neutrale spelleiders, er niet alleen veel meer gezien wordt, maar ook gehoord. Eerst ging in de 53e minuut rechtsback Auke Meijer er af met 2x geel, maar het toppunt werd bereikt toen in de 62e minuut de toch reeds 27 jarige nr. 3 Joey van Bussel terecht zijn tweede geel kreeg door het onderuit tikken van de naar binnen sprintende Jessy Hoekstra. Hij ging totaal uit zijn plaat en sloeg schreeuwend en met een wilde sprong de gele kaart uit de handen van leidsman Doesburg. Hij wachtte de terechte rode kaart niet af, dat dan weer wel, en kan nu een zware schorsing tegemoet zien. Gelukkig bleef Gouda in het veld en aan de kant rustig, dat doet ons team al het hele seizoen, een compliment waard.

Trainer Willem Dekker greep in, want tegen negen man kon de verdediging wel met een mannetje minder. Hassan ging er uit voor Tim Dijkstra en Jessy Hoekstra ging van linksback naar rechts midden, waar hij regelmatig doorkwam en gevaarlijke voorzetten afleverde. Thuistrainer Mario Meijer verordoneerde zes man achter te houden, want "we moeten overleven" en voorin bleven twee man hangen, die wel nog voor veel teveel gevaar zorgden, maar het waren dan ook hele goede spelers. In de 66e minuut kon Tim Dijkstra inschieten uit een corner, maar de bal trof geen doel en in dezelfde minuut kregen twee Gouda spelers de bal vrij voor het inschieten tussen de melee aan spelers, maar keken elkaar aan wie de trekker over zou halen, daar waar een simpel puntertje in de hoek al genoeg was geweest. Uiteindelijk kon de verdediging nog de bal blokkeren. In de 68e minuut kwam Elco Wursten op links voor Jilles Oosterom die dankzij zijn gele kaart volgende week mag toekijken. In de 70e minuut schoot Hoessein vrij vanaf rechts tegen de keeper aan. In de 72e minuut miste Maikel Hageman een goede kans en in de 79e minuut moest Nick van der Elburg namens Gouda knap een bal van de doellijn halen, anders was het over en uit geweest. In de 82e minuut kwam het moment van glorie voor Daan de Heer, die niet vaak scoort, maar nu op links een lage op hem teruggelegde corner ongemeen hard inschoot en de bal verdween door een woud aan benen in de verre hoek, een heel mooi moment (foto's onder).

Daan de Heer heeft uit een laag teruggelegde corner keihard uitgehaald voor de 2-2.....

​... tot zijn en rood-wit's grote vreugde

Gouda kon het echter tegen 9 man niet afmaken, integendeel de thuisclub werd nog een paar keer erg gevaarlijk en de linkerspits rommelde zich er nog een keertje half doorheen en schoot onverwacht in, maar ditmaal redde de paal Gouda. In de 86e minuut schoot Jeffrey Vonk vanaf rechts nog een keer net voorlangs, maar daar bleef het wat Gouda betreft bij en na enige extra tijd stond er uiteindelijk 2-2 op het scorebord als eindstand, het tweede gelijkspel thuis dit seizoen van de thuisclub die verder louter won.

Het kan dus nog alle kanten op volgende week, maar het wordt dan sowieso een andere wedstrijd want er wordt bij ons op echt gras gespeeld en daarbij zullen er bij beide ploegen flink wat spelers afwezig zijn wegens allerlei omstandigheden. Willem Dekker kan echter wel weer beschikken over Nadir Tanoti die sinds enige weken weer in training is na een tijdelijke stop en die voor het eerst weer bij de wedstrijdgroep zat. Willem Dekker had vandaag echter geen verdedigers nodig om in te vallen, zodat Nadir nog niet nodig was, maar volgende week is dat ongetwijfeld een ander verhaal. Tot slot kunnen wij nog opmerken dat het arbitrale trio zich onder moeilijke omstandigheden zeer behoorlijk van hun lastige taak kweet en dat wij echt op geen enkele wijze door hen bevoordeeld zijn, integendeel.

Tot slot hopen wij op veel support komende zaterdag bij de enige wedstrijd in Gouda, in een toch al vol Groenhovenpark met ons jaarlijkse Rabobank E- en F-toernooi. Hopelijk kan onze trainer Willem Dekker, samen met zijn selectie, dat kunstje uit het verleden weer flikken, waarin hij ons van de 5e naar de 2e klas bracht. Dat zou toch wel een heel mooi afscheid zijn.... Tot zaterdag!

​Zoals het begon eindigde het ook, met een radiopraatje, nu met trainer Willem Dekker die kon leven met de 2-2

De nieuwe leiding van het tweede, Arjan van der Weijden (leider, links) en Mark Kuil (assistent scheidsrechter), toont nu al een opmerkelijke eensgezindheid, beiden een arm in het gips! Gelukkig duurt het nog even eer het nieuwe seizoen van start gaat. (foto: Ron Vonk)

Overige uitslagen

Gouda 7 sloot de competitie af tegen Montfoort 5 en met een BBQ. Het won met de tenniscijfers van 7-6 van de stijf onderaanstaande tegenstander en eindigde zo als tweede op 3 punten achter kampioen Schoonhoven 6.