De papieren versies van de 75e jaargang van het Officieel Orgaan zijn te downloaden.

Klik hier voor het overzicht.

De SV Gouda was er vanaf het begin van het Vrouwenvoetbal bij

Van vechten tegen de bierkaai in 1970 tot een WK-favoriet in 2019: snelle ontwikkeling Nederlands Vrouwenvoetbal

Rond 1970 werd in de afdeling Gouda van de KNVB de belangstelling om een Damescompetitie op de zetten concreet. Gouda was er direct bij. Als je genoeg vrouwen had die interesse hadden zelf te voetballen en ook nog genoeg mensen om dat te begeleiden, dan kon je gewoon beginnen. In dit geval verzorgden Hennie Berckenkamp en Cor Smitskamp de voetbaltechnische kant (hun dochters deden mee), geassisteert door Ton Elst en bestuurlijk gezien verrichtten Nel van Ginkel en Wim Schuling de benodigde werkzaamheden. Rond diezelfde tijd ontstond bij de V&AV Gouda ook het Zaterdagvoetbal en het Honkbal, terwijl er al een Atletiekafdeling was. Kortom, de filosofie was, hoe meer zielen, hoe meer vreugd en ook hoe meer leden en dat kwam de vereniging (financieel) alleen maar ten goede. Vandaar dat Gouda omgedoopt werd van en V&AV in een SV = SportVerening. Van de in recente publicaties gememoreerde tegenstand in de begintijd van het damesvoetbal was bij Gouda volgens weinig te merken, hooguit een individuele knorrenpot die vond dat de dames niet konden voetballen.Het Zaterdagvoetbal kon in die tijd zelfs op meer weerstand rekenen binnen de vereniging.

Razendsnelle "sterspeler" Trudie van Driel zet de bal voor in de topper tegen Groeneweg

Er werd gestart met een proefcompetitie 1971 - 1972 in de GVB en een jaar later startte de eerste officiele competitie, waarin Gouda uitkwam in de eerste (hoogste) klasse en zich net wist te handhaven. Een jaar later werd Gouda al derde. Er kwamen twee sponsoren en zelfs een tweede elftal. In 1974-1975 deed Gouda mee om de titel van de afdeling Gouda en net als Groeneweg behaalde het 32 punten uit 18 wedstrijden, dus bijna het volle pond. De beslissingswedstrijd ging echter enigszins ongelukkig verloren met 0-2. Met ongeveer deze vriendengroep werd doorgespeeld t/m het seizoen 1978 -1979. Omdat er bij Gouda geen aanwas meer was, moest er op 8 juni 1979 in de Kegeltaveerne aan de Oosthaven op dat moment een punt achter gezet worden.

Aanvalster Trudie van Driel uit nood op doel en de moeder van Jilles ruimt op; hij heeft het dus niet van een vreemde!

In 1988 is het Meidenvoetbal bij Gouda opgestart, op aandrang van enkele meiden. Trainer werd Michel van Lint. Na een aarzelend begin werden onze meiden steeds beter en tientallen teams hebben sinds die tijd een kampioenschap mogen vieren. Ook werden er vele toernooien en buitenlandse tripjes georganiseerd. Tot op de dag van vandaag heeft SV Gouda Meidenvoetbal en dit seizoen werden 2 van de 3 teams kampioen. Een seniorenteam heeft Gouda nog steeds niet terug en dat is vooral een kwestie van kadergebrek en ook dat Meiden rond hun 18e vaak stoppen wegens studie enz., overigens net als jongens, maar er zijn veel meer jongensteams dan meidenteams, dus er gaan ook meer jongens over naar de senioren. Maar mocht er kader gevonden worden, dan zou er zomaar weer een seniorenteam mee kunnen gaan doen aan de competitie. De eerste stap is al gezet met een Vrouwen 7x7 team 30+. En wie weet genereert het Vrouwen WK 2019 wel zoveel enthousiasme, dat we ook hier weer wat stappen kunnen zetten!

HSA

3 juni 2019