Definitieve indeling Gouda 1 in 3A + Gouda 2

Zoals beloofd heeft de KNVB de indelingen van de A-categorie op maandag 15 juli 2019 bekend gemaakt. In de voorlopige indeling van Gouda 1 in 3A is geen wijziging meer gekomen; de teams zijn nog steeds dezelfden. Zie hieronder de namen en daronder een korte beschrijving van de tegenstanders:

1) Aarlanderveen: oude tegenstander die ongeslagen en met grote voorsprong kampioen werd van 4A. Met wat men daar een "project" noemt werden veel spelers van buiten aangetrokken, waaronder enkele spelers die eerder in Gouda ZO uitkwamen. Zo steeg Aarlanderveen binnen 2 seizoenen naar de 3e klas, waarin het ook een geduchte tegenstander zal zijn. Voor het laatst tegen gespeeld in het seizoen 2016-2017.

2) Alphia (Alphen aan den Rijn): promoveerde 2 seizoenen geleden verrassend als nummer 4 via de nacompetitie naar de derde klasse, waarin het zich, vooral dankzij een uitstekende start, moeiteloos handhaafde als nummer 8 in 3A met 33 uit 26. Voor het laatst tegen gespeeld in seizoen 2016-2017.

3) Be Fair (Waddinxveen): ook weer een oude tegenstander, die bovenin verwacht mag worden. Afgelopen seizoen werd het 2e in 3A (25-50), maar de nacompetitie bracht geen succes. Degradeerde in 2017 in West I na 4 seizoenen uit de 2e klasse. Was onze tegenstander voor wij naar de 2e klasse promoveerden en dat is dus ruim 10 jaar geleden.

4) Blauw Zwart (Wassenaar): was op zondag lang geleden een tegenstander, niet op zaterdag. Wist zich als 11e net in 3A te handhaven, precies 1 puntje boven Zwammerdam, met 28 uit 26. Ook het seizoen daarvoor was het krap aan en daarvoor speelden de blauw-zwarten langdurig in de 4e klasse.

5) CVC Reeuwijk: ook al een zeer oude bekende, ongeveer gelijktijdig met de zaterdagafdeling van de SV Gouda opgericht en daardoor al snel een tegenstander. Na één seizoen 2e klasse volgden 2 seizoenen matige middenmoot 3e klasse. Afgelopen seizoen werden onze buren 9e in 3A met 32 uit 26, met wel een voor het publiek prachtig doelsaldo van 63-60. Voor het laatst werd er tegen elkaar gespeeld in het seizoen 2014-2015 in de derde klasse. Vaak leuke wedstrijden met verrassende uitslagen over en weer.

7) Lugdunum (Leiden): ook lang geleden een tegenstander op zondag, maar op zaterdag waarschijnlijk nooit in competitieverband tegen gespeeld. Na een jaartje 2e klasse terug naar 3A, waar het afgelopen seizoen als derde eindigde met 49 uit 26. De nacompettie leverde niets op, maar ongetwijfeld een ploeg die bovenim wil meedraaien.

8) Nieuwkoop: na de overstap in 2014 vanuit het hoge zondagvoetbal heeft deze club alle klassen tussen 4 en 2 op zaterdag al meegemaakt. Afgelopen seizoen wat teleurstellend de nummer 6 in 3A (26-38), zonder nacompetitie. Maar de ambitie hogerop te komen blijft. Voor het laatst tegen gespeeld in 2015-2016, toen Gouda uit verrassend als enige ploeg van de kampioen wist te winnen.

9) FC Oestgeest: in 2016 gedegradeerd naar de 4e klasse na jaren 3e klas en zelfs 2e gespeeld te hebben. Deed 2 seizoen bovenin mee in 4A en werd het afgelopen seizoen 2e ruim achter Aarlanderveen, maar wist wel via de nacompetitie te promoveren, altijd een knappe prestatie. Tegen gespeeld in 2e en 3e klasse, voor het laatst in 2014-2015.

10) FC Oudewater: de jonge en grote FusieClub (UNIO en FC Oudewater), ontstaan in 2016, heeft de ambitie minstens naar de 2e klasse te gaan. Na de titel in de 4e klasse, werd een jaar later in 3A de nacompetitie gehaald, maar dat werd niet verzilverd. Afgelopen seizoen werd een verloren seizoen in West I (3D; 8e met 34 uit 26) en de club zal blij zijn terug te zijn in het vertrouwde West II, waar het een nieuwe poging gaat doen. Voor het laatst tegen gespeeld in 2016-2017.

11) Sporting Leiden: fusieclub, in 2018 ontstaan uit de VV Leiden en FC Rijnland. De club speelt zowel op zaterdag als zondag. In het eerste seizoen  deed Sporting op zaterdag aardig mee met een 5e plaats (26-40) in 3A. Gouda speelde in het verleden nog wel eens tegen de VV Leiden, maar dat is alweer heel lang geleden.

12) TAVV (Ter Aar): afgelopen seizoen duidelijk laatste geworden in 2C (26-14) na 7 seizoenen 2e klasse. Een geval van uithuilen en opnieuw beginnen, lastig genoeg zoals wij uit ervaring weten. Voor het laatst tegen gespeeld in het seizoen 2012-2013, toen Gouda rechtstreeks de 2e klasse moest verlaten.

13) FC VVC (Nieuw Vennep). De vreemde eend in de bijt van 3A is de West I ploeg FC VVC, de in 2005 ontstane fusievereniging, sinds 2012 alleen op zaterdag uitkomend. De fusie tussen SMS en VV Nieuw Vennep leidde in 2005 tot een zaterdag derdeklasser, die daarin in West I altijd bleef spelen. De in donkerblauw shirt (met 2 oranje verticale banen), broek en kousen spelende Nieuw Vennepnaren haalden diverse malen de nacompetitie, maar promoveerden nooit. De laatste twee seizoenen werd het middenmoot in 3B van West I, afgelopen seizoen ruim achter ongeslagen kampioen Kagia, met plek 6 (26-34).

14) VVSB (Noordwijkerhout). Het kleine broertje van 3e divisionist VVSB (gedegradeerd uit de 2e divisie en merkwaardig genoeg ook ingedeeld in een zaterdag 3e divisie) debuteerde het afgelopen seizoen goed in de derde klasse. Het haalde in 3A de 4e plaats met 42 uit 26 én een nacompetitieplek. Maar promotie bleek nog een brug te ver. Wellicht wordt komend seizoen weer een poging ondernomen, afhankelijk van wat men heeft willen investeren in de zaterdagtak.

Ook de indeling van Gouda 2 is bekend, een leuke streekindeling, met flink wat tegenstand