De papieren versies van de 75e jaargang van het Officieel Orgaan zijn te downloaden.

Klik hier voor het overzicht.

Edwin van der Sar is soms ook maar gewoon een vader

Edwin is soms ook maar gewoon een vader

Zaterdag 11 mei 2013. Een druilerige zaterdag met soms wat opklaringen maken het verblijf op het Groenhovenpark niet altijd even aangenaam. Maar zo aan het eind van de competitie vallen er de nodige beslissingen en dan is het voor velen toch de moeite waard onze velden te bezoeken. Op veld 2 spelen de meiden van MB1, gevolgd door die van MA1 en ernaast op veld 3, het kunstgrasveld, speelt Gouda B1, dat nog kans maakt op het kampioenschap. Er is wat onrust onder de vele toeschouwers. “Heb je die coach gezien”, zegt good-old Fred de Gruijl tegen me. Ik kijk in het vriendelijke vollemaans gezicht van Felix Aerts, coach van de Zondag, maar ontdek niets bijzonders. “Nee verderop”, zegt Fred, “kijk dan!“ En daar staat dan de reden voor deze opwinding, een rijzige, slanke gestalte, voor de voetballiefhebber uit duizenden te herkennen. Het is oud keeper Edwin van der Sar, record international met 130 wedstrijden, winnaar van twee championleagues, twee wereldbekers enz. enz. en sinds kort directeur Marketing van Ajax. Hij staat daar zomaar op een achternamiddag in het wild het team van zijn 15- jarige zoon Joe, die  vandaag keept in Noordwijk B2,  te coachen. Joe die volgend jaar aansluit bij de B-junioren van Ajax, een eg die zijn vader ruim twintig jaar geleden precies ook zo volgde.

Ja, er is natuurlijk wel enige reden tot opwinding, zo’n grootheid zie je niet vaak langs onze velden. De laatste was John van der Wolf die een paar jaar geleden zijn zoon spelend in Delta Sport kwam bekijken. Edwin is duidelijk met deze opwinding bekend en blijft zoals altijd rustig. Zegt tegen fotograaf Wim Pijper dat het om “de jongens gaat”, wijzend naar het veld en coacht voortdurend positief. Dat is hard nodig, want Noordwijk staat niet alleen stijf onderaan met 6 punten, maar een goed spelend B1, met enige C-junioren, scoort aan de lopende band. En dan blijkt Edwin ook maar een gewone vader, die ondanks zijn achtergrond, geen wonderen kan verrichten. Als er een blessurebehandeling nodig is, moet hij even onze waterzak lenen en de enige ondersteuning is de moeder van één van de spelers. Net zoals zoveel vaders en moeders dat in het weekeinde meemaken met hun kinderen. Edwin hoort duidelijk bij het beschaafde deel der natie; positief coachen en geen enkele vervelende opmerking richting onze uitstekend leidende jeugdige scheidsrechter. Dat zien en horen we wel eens anders bij leiders die bij een D2 of B3 elftal tekeer gaan als of het om leven of dood gaat. Uiteraard kan Edwin zich dit gedrag in het social media tijdperk al helemaal niet veroorloven, maar hij was dat ook zeker niet van plan. Daar kunnen die opgewonden ouders (een klein deel, dat gelukkig nog wel) langs het veld een voorbeeld aan nemen.

Edwin was ook direct bereid met de jongens van B1 op de foto te gaan en er waren meer jongens en meisjes die graag met hem op de foto wilden. Zo maak je nog eens iemand gelukkig en het kost hem zo te zien geen enkele moeite, ja die Edwin is echt een heer, met verstand van zaken, daar kun je er niet genoeg van hebben in het voetbal. Oh, u wil nog de einduitslag weten? Heel zachtjes zeggen dan maar, 13-1. Voor Gouda B1 natuurlijk. Dat gaat Joe bij Ajax waarschijnlijk nooit meer meemaken….

Thuisgekomen zette ik radio Gouwestad Sport aan en rond het ANP-nieuws van vier uur hoorde ik tweemaal het sonore stemgeluid van een bekende Nederlander die vertelde over Thomas, een ernstig zieke jongen, die nog een wens had. Die wens werd vervuld door Make a wish.nederland.org, als er tenminste genoeg gedoneerd wordt. Dat sonore en rustige stemgeluid behoorde natuurlijk toe aan Edwin van der Sar, de man met een eigen goede doelen foundation. Toeval bestaat vast niet....

HSA