Gouda laat zich voor rust afbluffen en kan schade niet repareren

Zaterdag 24 februari 2018: Gouda - Hillegersberg 1-3. Doelp. 0-1 (9e minuut), 0-2 (21e minuut); 0-3 (35e minuut); rust; Mo Saber 1-3 (59e minuut)

Zoals verwacht moest Gouda noodgedwongen wegens een bevroren hoofdveld uitwijken naar ons kunstgrasveld, een ondergrond waarop de gasten uit Rotterdam Hillegersberg wekelijks spelen. Gouda moest in deze laatste wedstrijd van de 1e periode in de eerste helft opboksen tegen de harde koude wind die blies in de lengte van het veld. Net als vorige week wilde de (ingevallen) scheidsrechter veel ruimte geven aan de ploegen om het spel zo vlot door te laten lopen, maar ook hij kwam er, net als zijn collega vorige week en ook al eerder, al snel achter dat dit niet kan bij sterke Rotterdamse ploegen. Daarna kreeg hij die geest niet meer helemaal terug in de fles en werd het een wat rommelige wedstrijd met veel commentaar en dat terwijl de gasten dat helemaal niet nodig hadden, want ze konden prima voetballen. Omdat Gouda voor rust driemaal wat teveel meewerkte aan de scoringsdrift van de blauw-gelen, konden de bezoekers met een 0-3 voorsprong gaan rusten. Na rust, met de wind in de rug, won Gouda veel meer duels en zette Hillegersberg regelmatig onder druk, maar dat leverde slechts 1 doelpunt op. De nederlaag was dan ook verdiend en Gouda kan een goede positie op de ranglijst nu wel vergeten. Rest nog de tweede periode, waarin Gouda op dit moment 3 punten achterstaat, maar het moet de volgende wedstrijd wel naar de winnaar van periode 1, CKC, tevens medekoploper. Dat wordt dus een hels karwei, maar het blijft voetbal en hoop verloren, al verloren....

?Na een aftastende fase, speelde Hillegersberg in de 9e minuut de bal diep over rechts, waar een aanvaller gelijk opging met Hoessein Ouahabi aan de binnenkant. Keeper Bert Jan Marchand kwam uit zijn doel en Hoessein liet de bal aan hem. Omdat Bert Jan echter onverwacht inhield, kreeg de aanvaller toch de kans de bal vanaf rechts diagonaal langs onze keeper te tikken en zo rolde de bal pardoes in de verre hoek van het doel, 0-1 (foto onder), een valse start.

Ontreddering na de snelle 0-1

?Ongeveer hetzelfde recept vond plaats in de 21e minuut. Weer een snelle uitbraak over rechts, naar de uitgeweken spits, losgelaten door Zenon Elst. De spits kon zo vogelvrij doorlopen en simpel de 0-2 binnen schieten. In de 33e minuut werd aanvoerder Maikel Hageman, die met een van hem bekende lichaamsschijnbeweging zijn opponent passeerde, door deze met gestrekt been vol op de enkel uit de wedstrijd geschopt. Hier maakte de behoorlijk fluitende leidsman wel een fout door geen enkele kaart te trekken. Daarmee was Gouda meteen wel zijn beste speler kwijt en hij werd vervangen door Jeffrey Tang (foto onder).

In de 34e minuut rommelde Daan de Heer zich vanaf links door de verdediging van de gasten, maar schoot voorlangs. In de 35e minuut een langdurige aanval van Hillegersberg waaruit ze tot drie keer toe konden inschieten, waarbij Gouda de bal maar niet goed wegkreeg en driemaal bleek ook nu weer scheepsrecht, 0-3. In de 40e minuut speelde Mo Saber de bal tussen een overmacht aan verdedigers vrij genoeg om op doel te kunnen schieten, maar hij mikte iets te dicht bij de keeper, die met een snoekduik de bal corner wist te tikken, een corner die niets opleverde.

Na de thee kwam een feller Gouda uit de startblokken. Met de wind in de rug en dus tegen voor de gasten, werd het veld een stuk compacter en kon Gouda zich meer in de wedstrijd vechten, iets wat op gras een week eerder heel goed gelukt was. Toch bleven de uitvallen van Hillegersberg gevaarlijk, want in de 49e minuut belandde de bal na een vrije kans op de linkerpaal. In de 59e minuut de zoveelste Goudse aanval over rechts, waar Hoessein voorzette en de bal hoogstwaarschijnlijk binnengetikt werd door Mo Saber, al waren Hans Vergoed en een verdediger er ook dichtbij. (foto onder).

We houden het er op dat spits Mo Saber de bal als laatste raakte en hier de 1-3 binnentikt

De Rotterdamse trainer werd hoor- en zichtbaar steeds nerveuzer en moest zelfs door de scheidsrechter nadrukkelijk tot rust gemaand worden. Daan de Heer kreeg in de 64e minuut geel voor een te harde overtreding. Ook Zenon Elst kreeg in de 74e minuut terecht een gele prent. Hillegersberg kreeg er drie, alle voor verbale acties. In de 68e minuut raakte Joey Luijken (foto onder) voor de tweede keer geblesseerd en hij werd uiteindelijk in de 75e minuut vervangen door Daniel Stenis.

Jessy Hoekstra ging toen rechtsbuiten spelen en Daniel rechtsachter en Zenon Elst schoof door naar de linksachter positie. In de 82e minuut kwam Mo Saber er op links naast het doel doorheen, maar hij schoot van vlak bij de achterlijn uit een moeilijke hoek voorlangs. Daarna gebeurde er over en weer niet echt veel meer en de scheidsrechter vond het na iets meer dan een minuut extra tijd wel genoeg.

Zo kon Gouda door dit resultaat de "jacht" op de vierde plaats vergeten. Volgende week is er vanwege de voorjaarsvakantie weer een inhaalprogramma, waarin Gouda vrij heeft. Prima voor verzorger Koen Borg, die iedereen na de veldslag tegen SV Ommoord voor vandaag toch weer wedstrijdfit had gekregen, want hij kan in deze extra week helaas weer flink aan de bak.

Pupil van de Week Luuk Sijrier had de "1" voor Gouda goed voorspeld, maar niet de "3" voor Hillegersberg. Toch had hij het prima naar zijn zin gehad.

Overige uitslagen

De thuiswedstrijden werden afgelast. Er gingen wel 2 uitwedstrijden door.

- Alphia 7 - Gouda 7 0-4. Na een goede reeks staat het zevende nu stevig in de middenmoot met 18 uit 12.

- Sportlust '46 12 - Gouda 8 3-2. Vorige week werd het thuis 2-2 en om kans te houden op de titel moest het achtste nu winnen. Dat is niet gelukt en ons jongste team staat nu vierde op 12 punten van Sportlust, met nog wel 2 wedstrijden tegoed.