Gouda opent het seizoen met jammerlijk verlies in Leiden

[GROUP_IMAGE]

Zaterdag 21 september 2019: Lugdunum - Gouda 3-1. Doelp. Mike Aalders 1-0 (26e minuut); Ilias Absalam 2-0 (43e minuut; penalty); rust; Mike Aalders 3-0 (55e minuut); Daan de Heer 3-1 (naam aangepast; 77e minuut)

Een nederlaag wijten aan de scheidsrechter is natuurlijk bij voorbaat al een zwaktebod en beter niet gedaan, maar dit keer kunnen we er echt niet omheen. Een volkomen uit de lucht gegrepen penalty (de 2-0) en een vrije trap wegens vermeend hands van onze keeper (de 3-0) bracht Lugdunum in een zetel. Daarbij nog opgeteld het toestaan van hard spel door de thuisploeg, waardoor Gouda met 10 man eindigde en het negeren van drie strafschopwaardige acties door de verdediging van Lugdunum voor rust, maakte dat een minstens gelijkwaardig Gouda zich zwaar bestolen voelde. Geef ons iedere week zo'n scheidsrechter was de begrijpelijke reactie van wat Leidse supporters en dat zegt genoeg. Ondanks de warmte deed uiteindelijk vooral de arbiter Gouda de das om. Al met al bleef de zo gehoopte goede seizoenstart daarom uit. Gouda speelt volgende week thuis tegen de FC Oudewater, dat  ook al met 1-3 verloor en wel van Aarlanderveen.

Gouda begon goed aan de wedstrijd maar wist voor rust niet meer dan wat licht gevaar voor het Leidse doel te stichten

Lugdunum had nogal wat wisselingen ondergaan deze zomer, zodanig dat de thuissupporters lang niet alle spelers kenden. Gouda begon goed, zonder de zieke Tom van Hoogstraten, en was in het begin de betere ploeg. Twee zaken werden al snel duidelijk. Scheidsrechter De Groot leidde van zeer grote afstand en vond te stevig spel meestal geen probleem. De geroutineerde thuisploeg maakte gretig gebruik van deze geboden ruimte en aanvallers Daan de Heer en Maikel Hageman gingen in het begin een aantal malen neer, zonder dat zij het verwachtte fluitje voor een overtreding hoorden. Toch verzamelde de thuisploeg in de loop van de wedstrijd diverse gele kaarten wegens grof spel, waar Gouda enkele prenten wegens protesteren tegenover stelde. De thuisploeg speelde vanuit een gesloten verdediging, waar het voor Gouda moeilijk doorkomen was. Ook de corners en vrije trappen leverden voor Gouda wel wat klutsballen op, maar geen grote kansen. De keeper van de gastheren had genoeg te doen, die van Gouda, Kamal el Mariami, aanvankelijk helemaal niets. Na een kwartier had de thuisploeg zich wat meer in de wedstrijd gevochten en daarmee evenwicht in de strijd gebracht.

In de 26e minuut werd Mike Aalders op links op de rand van het strafschopgebied van het Gouda-doel middels een overstapje vrij aangespeeld en aangezien geen van de volop aanwezige middenvelders en verdedigers van Gouda hem onder druk zette, plaatste Mike ongehinderd de bal met een curve in de verre rechterhoek, 1-0, een mooi doelpunt.

Maikel Hageman werd tot tweemaal toe onderuitgehaald binnen de "16" na een potje vrij worstelen, maar een penalty was kennelijk teveel gevraagd

Voordat het echter zover was en ook erna, meende Gouda recht te hebben op een penalty. Tot tweemaal toe ging Maikel Hageman vrij door over rechts en werd door duwen, hangen en trekken binnen de "16' onderuit gehaald (foto boven) maar tot tweemaal toe wuifde de scheidsrechter van grote afstand een penalty weg. Ook een pass richting de vrijstaande Hoessein Ouahabi werd onreglementair onderschept met de hand, maar ook dit was de arbiter ontgaan of geen penalty waard.

In de 30e minuut ging Daan de Heer er op links vandoor en zette scherp voor en dat leidde tot een scrimmage voor het doel en enkele corners, maar niet tot een doelpunt.

In de 43e minuut brak het achteraf beslissende moment van de wedstrijd aan. Een aanvaller van Lugdunum ging op rechts het duel met linksback Jeffrey Tang aan en wurmde zich min of meer langs Jeffrey. Hij viel na een aanraking van Jeffrey op 1 meter buiten het strafschopgebied (zie foto links). Het fluitsignaal van de scheidsrechter was op zich te billijken maar tot ieders verbazing wees hij vanuit het midden van het veld op flinke afstand richting de penaltystip. Enorm ongeloof en protesten van zowat alle Gouda-spelers en uiteraard wegens protesteren ook weer iemand geel. Jeffrey bleef staan zodat de scheidsrechter goed kon zien dat de eventuele overtreding ruim buiten de "16" had plaatsgevonden (foto links). Toen de referee eindelijk de nog steeds vlaggende assistent Ed Hulscher raadpleegde bracht dat geen verandering in de situatie. De scheidsrechter verklaarde dat hij waargenomen had dat de aanvaller bij de overtreding van Jeffrey met één voet op de lijn van het strafschopgebied had gestaan. En dat was dan volgens hem en zijn spelregels erbinnen en een penalty. Met stomheid geslagen moest Gouda toekijken hoe Ilias Absalam namens de thuisploeg de Gouda-keeper de verkeerde hoek in stuurde, 2-0.

Met stoom uit de oren liepen Gouda en de begeleiding in de pauze van het veld en op de opmerking van de Gouda-supporters dat dit toch echt niet kon, beantwoorden de Lugdunum-supporters gevat met geef ons maar elke week zo'n scheidsrechter.

In de tweede helft begon Gouda weer aanvallend en het duurde even eer Lugdunum weer eens aan de overkant kwam. Keeper Kamal al Mariami onderschepte een mislukte aanval en gooide in de 55e minuut binnen zijn strafschopgebied de bal op naar voren en schoot het leer weg (met de voet dus) net buiten de "16" . Dit gebeurt iedere wedstrijd vele malen door keepers en er wordt terecht nooit voor gefloten. Op een afstand van meer dat dertig meter floot de arbiter tot verbazing en duidelijk zichtbare frustratie van Gouda en haar keeper en gaf hij een vrije trap wegens hands op de linkerrand van de "16". Geel bleef de keeper nog bespaard. Ook hier zag de scheidsrechter iets wat er niet was en bedacht hij een eigen spelregel. De ellende was dat dezelfde speler, die ook het eerste doelpunt had gescoord, zich achter de bal zette. Bleek bij de 1-0 al dat hij een goede trap had, ook een vrije trap kon hij goed nemen en de bal draaide over de muur en via de onderkant lat binnen, 3-0.

In de 60e minuut wisselde trainer Peter Huisman rechtsback Jilles Oosterom, die zondag voor het goede doel, de Pip en Teun Foundation, deel gaat nemen aan de van "Dam tot Dam-loop". Voor het eerst kwam Nitai Harinandansingh, een goede linkspoot, ooit Jodan Boys, in het veld bij Gouda 1. Hij ging linksback spelen en Jeffrey Tang rechtsback en dat ging prima.

In de 63e minuut kwam de opgerukte voorstopper Mike van Dam door over links, maar de keeper blokte zijn inzet. In de 65e minuut kwam Pim de Visser in het veld voor de aangeslagen Michel Bloemen. In de 70e minuut kreeg Pim midden voor het doel een geheel vrije kopkans uit een fijne voorzet van links van Nitai, maar Pim raakte helaas de bal verkeerd, een 100% kans. Gouda bleef aandringen en in de 77e minuut ging Maikel er doorheen over rechts, legde de bal terug richting penaltystip en dat leverde een scrimmage en een paar schotpogingen op, waarbij Daan de Heer uiteindelijk de bal de beslissende trap gaf, 3-1. (foto onder)

In de 79e minuut moest Nick van der Elburg even met een hoofdwondje naar de kant en voordat verzorgster Joanny Loeffen met Nick klaar was, werd Hoessein Ouahabi hard neergelegd, overigens zonder dat de scheidsrechter er kwaad in zag. Hoessein moest door Joanny opgelapt worden. In de 82e minuut een vrije kopkans voor Maikel Hageman, voorlangs. Lugdunum begon steeds meer te wankelen en Gouda was duidelijk fitter. In dezelfde 82e minuut kwam Dennis Nederveen in het veld voor de toch te geblesseerde Hoessein Ouahabi.

In de 85e minuut het absolute dieptepunt van deze wedstrijd. Maikel Hageman stoomde op over rechts richting doelgebied en werd van achteren, zonder dat de Lugdunum speler ook maar een kans had om in de buurt van de bal te komen, genadeloos neergeschopt (zie foto onder). De scheidsrechter bewees nogmaals onbekwaam te zijn deze wedstrijd te leiden en deed deze diep rode aanslag af met geel. Maikel moest ondersteund naar de kant en Gouda met 10 man verder, want de drie wissels waren opgebruikt.

Een schandalige bewuste aanslag op Maikel Hageman (85e minuut)

In de 88e minuut werd Pim centraal voor het doel vrij aangespeeld, maar hij kreeg met de voet niet genoeg controle over de bal en de keeper wist nog net redding te brengen. Zo ging Gouda aanvallend en strijdend ten onder, in een wedstrijd waarin het zeker een punt verdiend had, maar aanvallend ook weinig gebracht had, wat betreft het benutten van kansen. Dat Gouda zich sportief bleef opstellen in deze frustrerende wedstrijd, is goed om vast te stellen.

Volgende week herkansing thuis tegen de FC Oudewater, dat ook met 1-3 tegen het project Aarlanderveen ten onder ging. Deze week zullen de fysieke en mentale wonden door Gouda gelikt moeten worden en hopelijk komt Gouda daar sterker uit tevoorschijn. En hopelijk valt de blessure van Maikel Hageman mee, al zag het er ernstig uit.

Het zit erop, er moeten toch wel heel wat wonden gelikt worden komende week

Overige uitslagen

- Floreant 2 - Gouda 2 1-3. Knappe zege en verdiende goede start van het tweede, terug in de res. 3e klasse.

- Gouda 3 - Floreant 4. Floreant n.o.g.

- Gouda 4 - Sportlust '46 7 3-0

Goede start van het 4e (donkerblauw)

- Gouda 5 - Berkel 10 0-1. Tegenvallende nederlaag van het vijfde, dat normaal gesproken toch altijd scoort en een goede bekercampagne kende

- Spirit 11 - Gouda 6 2-2. Het zesde wordt per seizoen beter.

- ARC 18 - Gouda 7 0-2. Mooie start van ons nieuwe team.

- Hazerswoudse Boys VE1 - Gouda VE1 3-4. Deze ploegen hebben een abonnement op 4-3 tegen elkaar, dit keer gelukkig voor Gouda.

- Gouda JO19-1 - Olympia JO19-2