Gouda wint verdiend met 3-1, maar verwent het publiek zeker niet

[GROUP_IMAGE]

Zaterdag 31 maart 2018: Gouda - Swift - Boys 3-1. Doelp. Quincy van Staveren 0-1 (30e minuut); rust; Jessy Hoekstra 1-1 (54e minuut); Maikel Hageman 2-1 (57e minuut) en Jeroen Roukes 3-1 (83e minuut)

Gouda, zonder de door de keeper van Moordrecht geblesseerde Mo Saber en zonder Ronald Schipper en Hans Vergoed die in de sneeuw op paasreces waren, had al snel door dat het geen makkelijke middag zou worden. Daartegenover stond dat Jeroen Roukes en Hassan Ouahabi na hun blessures eindelijk weer eens aan de aftrap stonden.

Een aantal spelers van Swift Boys was de vele nederlagen kennelijk zat en zetten andere middelen in dan voetballende. Met hard en soms te hard spel en met veel verbale opwinding richting de scheidsrechter en de tegenstanders, probeerden zij vooral voor rust het verschil in kwaliteit te compenseren. Dat lukte hen nog ook en zij namen zelfs door een prima genomen vrije trap de leiding. Omdat Gouda voor rust bepaald beroerd speelde, maakte zij het zichzelf behoorlijk en onnodig moeilijk.

Na de thee moest rechtsback Riaz Ramdjan van de gasten al snel (eindelijk) het veld ruimen na tweemaal geel en zo werd goed verdedigen voor Swift Boys steeds lastiger, zeker toen ook nog een aantal spelers met blessures af moesten haken of noodgedwongen voorin mee moesten blijven hobbelen omdat de wissels op waren. Met een aardige periode vlak na rust wist Gouda de wedstrijd om te keren en een voorsprong te nemen en in de slotfase werd de zege met een derde doelpunt definitief veilig gesteld. Onnodig te zeggen dat de uitblinker bij de gasten keeper De Jel was, die veel Goudse treffers door goede saves en dapper uitlopen wist te voorkomen.

Gouda blijft zo vierde en door de verrassende eerste thuisnederlag van Bergambacht, steeg Gouda in de tweede periode naar plek 2, achter koploper FC IJsselmonde, dat zelf niet speelde, maar toch een prima zaterdag had door de nederlaag van nummer 3 Bergambacht en het het gelijke spel van nummer 2 CKC. Volgende week speelt Gouda thuis een alles of niets wedstrijd tegen deze koploper FC IJsselmonde.

Zoals te verwachten begon Gouda aanvallend en hield Swift Boys veel spelers achterin. Dat leidde pas in de 19e minuut tot een grote kans voor Gouda, toen Joey Luijken vrij een doorschietende corner verkeerd raakte en de bal naast ging. In de 26e minuut een zeldzaam foutje van de Rotterdamse keeper, die een lage corner liet glippen en Swift Boys de bal al dan niet op / over de doellijn wegwerkte. In de 30e minuut kregen de gasten terecht een vrije trap net buiten de "16" en de nummer 6, Quincy van Staveren, krulde de bal over de muur via de binnenkant van de paal in het doel. Een fraaie treffer, waarbij keeper Mees van den Berg volslagen kansloos was (zie foto onder).

De 0-1 vliegt er uit een vrije trap onhoudbaar via de binnenkant van de paal in

​Voor rust zag Gouda verder geen kans meer tot grote kansen te komen. Daan de Heer haalde over rechts wel regelmatig de achterlijn, maar kreeg de bal met zijn verkeerde rechterbeen nauwelijks voor met een blok aan verdedigers voor hem. Na de thee, als linkshalf, ging het hem een stuk beter af. Gouda moest zelfs nog uitkijken voor de gasten bij corners en uitbraken, maar het liep niet meer schade op. Omdat scheidsrechter De Leeuw de nummer 2 spaarde, die de doorgebroken linksback Jeroen Roukes genadeloos onderuit schopte terwijl de bal al 3 meter weg was, konden de gasten toch nog met 11 man en na 5 minuten extra tijd gaan rusten.

In de pauze was het maar goed dat de Pupil van de Week buiten een balletje bleef trappen, anders had hij van trainer Jerry de Groot wat woorden bijgeleerd die ouders een zevenjarige liever niet horen nazeggen. Resultaat was wel dat Gouda het tempo aanvankelijk opvoerde en de bal ook beter in het team hield. Eerst mocht de nummer 2 van Swift Boys na 1 minuut inrukken na zijn tweede geel, toen hij zich vanachter aan Hassan Ouahabi vergreep en zo kreeg Gouda wat meer ruimte om te combineren. Aanvoerder Maikel Hageman brak in de 47e minuut door, maar schoot naast. De beste veldspeler aan Goudse zijde, Jessy Hoekstra, nam daarna al snel de gelijkmaker voor zijn rekening.  Een schot van Hoesein Ouahabi werd door de keeper uit het doel gedoken, maar Jessy Hoeksta (10) schoot de rebound vanaf rechts van afstand genadeloos hard binnen, 1-1 in de 54e minuut. (foto onder)

Jessy Hoekstra (nr. 10) scoorde de 1-1

Drie minuten later bijna een kopie van de 1-1.  Weer werd de aanval half afgeslagen en nu nam aanvoerder Maikel Hageman de bal op rechts de toffel en knalde de 2-1 binnen tot blijdschap van zijn team en tot opluchting van de toeschouwers. (foto onder)

Aanvoerder Maikel Hageman blaast van opluchting: 2-1 voor

In de 62e minuut werd Hassan Ouahabi onderuit geschopt in de melee bij een corner, maar het ontging de scheidsrechter. In de 64e minuut schoot de doorgebroken Daan de Heer vrij voor de keeper op de onderkant lat en uit de reboudt kopte hij geniepig gehinderd in, maar de keeper tikte met een uiterste krachtsinspanning de bal over de lat. In de 78e minuut stuitte Jessy Hoekstra op de keeper. In de 80e minuut kwam Jeffrey Tang in het veld voor Hassan Ouahabi. In de 83e minuut dacht Swift Boys aan de voor hen linkerkant vlak bij de achterlijn de bal in eigen gelederen rond te kunnen spelen, tot Hoesein Ouahabi de druk er volop op zette. Hij wist de bal te blokken bij het uitverdedigen en het leer rolde voor de voeten van een teangenoot die gelijk voorzette, waarna de opgekomen Jeroen Roukes de keeper met een boogje verschalkte. Hij vierde dat met een wheely (?), die helaas voor hem net buiten de lens van de camera bleef. Maar het massaal vieren van dit beslissende doelpunt is hieronder erl goed te zien.

In de 85e minuut kwam Jeroen van den Berg voor Daan de Heer en Daniel Stenis voor Hoesein Ouahabi in het veld. Gouda bleef aanvallen en Swift Boys moest berusten, al misdroeg de nummer 6 zich nog herhaaldelijk verbaal, maar dat mocht terecht niet baten. Zo kwam er na twee minuten extra tijd een einde aan een vervelende wedstrijd waarin de Paasgedachte ver te zoeken was en die het publiek vooral een lichte hoofdpijn bezorgde, maar Gouda ook drie dikverdiende en belangrijke punten opleverde.

De ingevallen Daniel Stenis (17) en Jeroen van den Berg (16) wagen zich in de slotfase ook in het vijandelijke strafschopgebied

Na afloop toch weer "vrienden"....

Voor het behoud van de vierde plaats was de zege van Hillegersberg bij Bergambacht (0-1) een slechte zaak, maar voor de tweede periode was dit weer gunstig voor Gouda, dat daarin naar plek 2 steeg. De 0-0 thuis van CKC tegen Ommoord was ook enigzins verrassend. Volgende week speelt Gouda thuis tegen koploper FC IJsselmonde en dan moet blijken of Gouda mee blijft doen of min of meer af gaat haken.

Pupil van de Week Scott Winckelmolen, familie van Jilles Oosterom, had het prima naar zijn zin gehad....

​Overige uitslagen

- Gouda 5 - Olympia 2 1-4. Verrassende nederlaag van het vijfde in deze derby tegen laagvlieger Olympia

- ARC 18 - Gouda 8 4-11. Doelpunten als paaseieren in Alphen, waar het achtste het verschil in de stand op de ranglijst onderstreepte.

- Gouda VE1 - Woubrugge VE2 3-0. Tweede zege op rij voor de Veteranen, die zowaar in een "flow" lijken te raken! (foto onder)