Gouda ZA krijgt onnodig het deksel op de neus in Zwammerdam

[GROUP_IMAGE]

Zaterdag 28 maart 2015: Zwammerdam - Gouda ZA 2-1; doelp. Tom van Hoogstraten 0-1 (45e min.); rust; Maarten van Riessen 1-1 (62e min.) en Yassine el Mariami 2-1 (72 min.)

Gouda ZA verzuimde voor rust met de wind in de rug flink afstand te nemen van het makke Zwammerdam. Zo gingen enkele 100% kansen verloren. Na de thee hadden de "Dammers" letterlijk en figuurlijk de wind mee en kregen ze twee goals min of meer in de schoot geworpen. Maar ook onnodige nederlagen zijn nederlagen en omdat de onderste vier verloren en de nummers 9 en 10 wonnen, wordt rechtstreekse handhaving een hele klus.

Gouda ZA, zonder de geblesseerden Jeroen Roukes, Hoessein Ouahabi, Ronald Schippers, Jessy Hoekstra en de geschorste Maikel Hageman, startte met de sterke wind schuin in de rug.Mo Saber was weer terug van een hamstringblessure. In de vijfde minuut kreeg Gouda een enorme kans, toen Tom van Hoogstraten de bal aan de verdediging ontfutselde en Hans Vergoed met een tikje breed de eer gunde de score te openen. Helaas, waarschijnlijk als gevolg van het hobbelige veld, maaide Hans mis en zo ontging Gouda een welkom steuntje in de rug. Ook in de rebound had de bal er nog in kunnen gaan, maar uiteindelijk wist Zwammerdam het gevaar te bezweren.

In de 5e minuut mist Hans Vergoed voor open doel een niet te missen kans toch nog

Voor rust waren er nog mogelijkheden voor Tom, Hans en Mo Saber, maar het lukte net niet en keeper Van Valen wist verder onheil te voorkomen. Bij de thuisclub moest het gevaar vooral komen van de handige rechtsbuiten Mitchell Bons, zonder dat keeper Jeffrey Vonk voor onoverkomelijke problemen werd gesteld. In de finale van de eerste helft leek het Gouda toch te gaan lukken. Richard von Hegedus zette met een lange bal Tom van Hoogstraten op links aan het werk, die net de uitgelopen keeper Van Valen te snel af was. Wel werd hij ruim naar binnen gedreven, maar wist toch de bal hoog in het doel te werken, 0-1. Een minuut later, in de extra tijd, wist ook Hassan Ouahabi de bal van een verdediger te ontfutselen en kwam zo vrij op rechts. Helaas schoof hij de bal links voorlangs het doel, want bij 0-2 was er toch een grote stap gezet richting belangrijke overwinning.

Tom van Hoogstraten scoort in de 45e minuut de 0-1 na de keeper gepasseerd te hebben

In de extra tijd voor rust kan Hassan Ouahabi vrij uithalen, maar hij schiet net voorlangs het doel van de kansloze keeper

De belangrijkste en achteraf gezien beslissende mutatie speelde zich in de pauze af. De sinds een viertal wedstrijden uitstekend als laatste man opererende Michel Bloemen, moest geblesseerd in de kleedkamer achter blijven. De voor het eerst na vakantie weer in de basis gestarte Jeroen van den Berg moest nu centraal achterin gaan spelen. Dat ging hem toch minder goed af dan Bloemen. Voor Michel kwam Jilles Oosterom in het veld en hij werd rechtshalf. De thuisclub had nu de harde wind in de rug en was driekwart van de tweede helft in de aanval. In de 51e minuut liep een speler van Zwammerdam de bal tegen de paal en keeper Jeffrey Vonk moest regelmatig handelend optreden. Mo Saber moest na een uur met een stijve hamstring vervangen worden door de 16-jarige Daan de Heer. Mo was zo alweer de zesde geblesseerde basisspeler. In de 62e minuut verloor Jeroen een kopduel van spits Maarten van Riesen, althans hij wist de bal niet echt weg te werken. De bal plofte voor de voeten van Van Riessen, die de opstuitende bal hard raakte en zo keeper Vonk passeerde, 1-1.

Hier gaat de 1-1

Gouda nam nu even het initiatief weer over en Tom kwam vrij op links door, maar het lukte hem niet de inlopende Hassan te bereiken. In de 72e minuut rolde keeper Vonk de bal over rechts uit naar de vrijgelopen Jeroen, die onmiddellijk vastgezet werd en de bal verspeelde. Die werd voorgezet of op doel geschoten richting tweede paal. Daar bevond zich invaller Yassine el Mariami ergens bij die tweede paal. Invaller grensrechter Hendrik Mol vlagde voor buitenspel en de onderstaande foto lijkt hem gelijk te geven. Scheidsrechter Van der Hul, die verder goed floot en die zich niet zoals Mol op één lijn bevond met de laatste verdedigers, meende toch onze grensrechter te moeten overrulen. De spelers van Gouda protesteerden onmiddellijk. Gezien de positie van de scheidsrechter was er niet echt aanleiding tot overrulen en met de wetenschap achteraf dat dit de beslissende goal was, bleek dat toch wel een heel zware beslissing.

Nadat Jeroen na een uitworp van Jeffrey de bal verspeeld heeft, wordt het leer naar invaller Yassine el Mariami (14) geschoten die afgevlagd werd voor buitenspel en dat zou best kunnen kloppen want hier bevindt hij zich voor de aangever. Scheidsrechter Van der Hul, ver weg links buiten de foto, negeerde het vlagsignaal en heeft zo een grote invloed op het eindresultaat

Foto website vv Zwammerdam

Gouda kon in de miezerige en grijze omstandigheden de bakens niet echt verzetten, al kreeg het zo nu en dan toch wat kansjes, zoals een kopbal van Fokko Bruning. In de 86e minuut werd Richard von Hegedus wegens kramp nog vervangen door de 17-jarige Nick van der Elburg. En zowaar kreeg Gouda in de 90e minuut nog een grotere kans. Tom wurmde zich bij een voorzet vanaf links voor zijn verdediger en kon de bal met zijn favoriete linkervoet inschieten. Hij raakte de stuiterende bal niet vol en daarom kon de keeper met een uiterste duik de overwinning voor de thuisclub veilig stellen.

In de 90e minuut krijgt Tom nog een grote kans, maar hij raakt de bal niet vol, waardoor de keeper de bal nog net voor de lijn kan stoppen

Zo werd het toch nog een teleurstellende nederlaag, want er had meer in gezeten. Maar het scorend vermogen van Gouda schoot helaas te kort en dat is nu eenmaal het doorslaggevende element in het voetbal. Omdat de nummers 9 en 10 wonnen is het gat met de veilige plaatsen vergroot naar 5 punten. De onderste vier verloren, dus daar veranderde niets. Bij concurrent cvc Reeuwijk had het op non actief stellen van trainer Kooiman niet het gewenste effect, 2-4 verlies tegen Kagia. Wel hebben diverse spelers  zich weer voor het eerste beschikbaar gesteld. Zaterdag is het een inhaalprogramma, waar Roodenburg - LSVV '70 op het programma staat. Gouda ZA moet dus nog punten halen om in ieder geval de nacompetitie te halen. Volgende tegenstander Floreant kreeg vandaag een pak slaag van BSC '68 met 5-1. Omdat Floreant al de eerste periodetitel binnen haalde en de titel nu verspeeld lijkt, is wellicht de wedstrijd tegen Gouda nu van minder belang. Maar dan moeten bij Gouda toch wel weer wat spelers herstellen, want meer dan de helft van de basisspelers gebleseerd, dat schiet niet echt op. Op paasmaandag 6 april is er een inhaalprogramma en dan heeft Gouda rust. De week erop speelt Gouda thuis tegen Roodenburg, nu met 10 punten, maar dan wellicht met 16.

Uit het AD Groene Hart van maandag 30 maart 2015

Overige uitslagen

Gouda ZA 2 verloor met 5-1 van Leonidas 3, dat aan een goede reeks bezig is en nu gelijk staat met Gouda ZA 2. De rust kwam met 0-0 en Niels Maltha scoorde nog de 1-1, maar daarna was het over tegen deze routiniers.

Breaking news: het derde, met weliswaar zeven invallers, heeft voor het eerst verloren. Uit bij het nog steeds dik op de laatste plaatst staande DSO 8 werd het 4-2 voor de thuisploeg. Gouda 3 moest het wel doen zonder de gebleseerde Laurens Borg en dat scheelt meerdere slokken op een borrel. Desalniettemein blijft de voorsprong 9 punten.

Gouda 4 liet de kans op positie verbetering liggen en verloor nipt met 2-3 van Zwammerdam 4, dat in de buurt stond. De degradatiestrijd gaat voort!

Gouda 5 (derde plaats) nam revanche voor de uit geleden nederlaag op moedervereniging Olympia. Het werd 4-0 tegen het op de laatste plaats staande Olympia 2.

Middenmoter Gouda 6 verloor met 3-1 bij DCV 6 , een subtopper.

Gouda 7 verloor onverwacht dik bij middenmoter Zwammerdam 5, 5-1. Gouda 7 staat in verliespunten nog steeds beter dan deze tegenstander.

Gouda 8 won met 3-0 van het eerste van UNIO en blijft zo een hele goede middenmoter.

Ook Gouda 9 hield de rood-witte eer hoog en won met 6-0 van middenmoter Spirit 9. Het negende staat nu weer aan kop, maar heeft 2 punten meer en 4 wedstrijden meer gespeeld dan de concurrentie. Dat wordt dus nog een hele opgave, maar het negende is zeker subtop.Zie foto hieronder.

Tenslotte leden de veteranen thuis een krappe nederlaag tegen de Sportlust '46 veteranen 2 en wel met 4-3. Jammer!

Hier scoort het negende de 2-0 met het hoofd