Jeugd-Keeperstrainer Martijn Oster verlengt verblijf bij SV Gouda

Martijn Oster

Het moet ergens in oktober geweest zijn. Als ik het chalet binnen kom zit er een boomlange kerel met onze jeugdvoorzitter te praten. Het is een geanimeerd gesprek en gaat (hoe kan het ook anders) vooral over voetbal, en dan met name over keepers.

Dat je als keeper of de schlemiel bent, of dat je de held van de dag bent. Van het éne uiterste naar het andere. En weer terug.

Onze jeugdvoorzitter is in overleg met Martijn Oster, onze nieuwe Keeperstrainer. Gaat zo snel mogelijk beginnen. Want daar hadden we nog een vacature. Top, daar waren we blij mee! Keepertrainers zijn schaars en moeilijk te vinden. Het is een vak apart.

Ondertussen zijn we bijna een seizoen verder. Weer een vreemd seizoen. Hopelijk met nog een goed einde door nog een (kleine) reeks aan serieuze wedstrijden.

Ik ben vorige week naar de keeperstraining gaan kijken. Waarom? Omdat ik goede berichten terug hoor, en als ik op zaterdag een wedstrijd leidt bij onze jeugd dat terug zie: Ik zie keepers, groot en klein, enthousiast in het doel staan. Gegroeid in zelfverzekerdheid, in techniek, maar vooral in plezier in het ‘vak’ van keeper! Dus wilde ik zelf wel eens zien hoe dat er dan aan toe gaat bij zo’n training.

Gewapend met mijn camera ga ik naar het veld. Bij doel staat een bonte verzameling van kleuren. Er is net een wisseling van de trainingsploeg. Ik zie enthousiaste pupillen weg rennen en plaats maken voor een groep junioren. Ze zijn er bijna allemaal, de opkomst is goed. Ze hebben er zin in. Ik wordt begroet door  Martijn die gelijk uit staat te leggen wat ‘ze’ allemaal gaan doen. Johan Kuiper is er ook. Samen begeleiden ze de training.

Alles komt voorbij: Hand-oog coördinatie, samenwerken, en uiteraard oefenen met en zonder de bal erbij. Martijn begeleid het op enthousiaste wijze. Heeft oog voor detail en verbetert. Ik begin te begrijpen waarom onze keepers zo groeien in hun spel: Het gaat niet alleen over die bal pakken als hij op je af komt, maar het gaat ook over zelfvertrouwen, scherpte en plezier.  Bij Martijn gaat het hand in hand.

Martijn, zelf jarenlang onder de lat gestaan, heeft niet alleen oog voor het keepen zelf, maar ook voor de speler er achter, dat wat ze bezig houdt en beweegt. En door zijn open en wervende houding bindt hij mensen, ook bij onze spelers. Er wordt hard gewerkt, en hard gelachen. De onderstaande foto’s zijn stille getuigen hiervan…

We zijn als jeugdcommissie maar wat blij met Martijn als keeperstrainer. En gelukkig is dat andersom ook zo. Er wordt een klik ervaren. Daar zijn we blij mee. Net zoals het antwoord dat hij gaf toen we bij hem kwamen met de vraag of hij nog een seizoen onze jeugd wilde trainen. Onze vraag is positief beantwoord. En dat betekent dat we in seizoen 21/22 weer elke woensdag kunnen rekenen op een goede training voor onze keepers!

Meer weten over Martijn en/of zijn keepersschool? Kijk dan even op    https://www.keepersschool-oster.nl/