ONA wint oefenderby met 3-2 bij Gouda

Zaterdag 17 augustus 2019: Gouda - ONA 2-3. Doelp. 0-1 Mees van den Berg (eigen doel; 38e minuut); 0-2 (41e minuut); rust; Hassan Ouahabi 1-2 (52e minuut); Mark Meewezen 1-3 (56e minuut) en Hoessein Ouahabi 2-3 (71e minuut)

ONA begon aanvallend en Gouda moest aanvankelijk alle zeilen bijzetten

Gouda en ONA begonnen hun wedstrijd op verzoek van ONA pas om 17.00 uur en dat was in dit geval maar goed ook, want nu was het bij aanvang droog. Bij Gouda ontbrak Jessy Hoekstra nog wegens vakantie en Michel Bloemen was geblesseerd. Issam el Bouazatti was terug van vakantie en begon op de bank. Na het eerste fluitsignaal van Goudse arbiter Arie Lingen drong ONA aanvankelijk aan met wat kansjes, maar zonder goals en na een kwartier kwam Gouda wat meer in de wedstrijd en in de buurt van de ONA goal.

De grootste kans voor Gouda was voor Hoessein Ouahabi, die van de scheidsrechter, ondanks een vlagsignaal van de assistent, door mocht gaan en alleen voor keeper Erik van der Laan via de keeper en het houtwerk de bal op het dak van het doel zag belanden, in plaats van erin.

De wedstrijd was goed in evenwicht en leek af te stevenen op een 0-0 ruststand. Tot Hassan Ouahabi op de helft van ONA de bal hard terug speelde richting keeper Mees van den Berg,  Mees, bijna alleen op zijn helft, zag de bal via zijn voet, afgeremd, richting zijn verlaten doel rollen en kwam nog wel op tijd om de bal na een snoekduik met de hand te raken, maar kreeg het leer pas achter de lijn te pakken. Zelden vertoond, zo'n doelpunt en tegelijk een uiterst gelukkige goal voor de gasten. Gouda liep nu gelijk achter de feiten aan en was ook nog even de kluts kwijt, met onder andere een paar lange breedte ballen die, onderschept, zorgden voor groot gevaar. In de 41e minuut werd weer zo'n slordige breedtepass onderschept, direct naar links gespeeld waarna de bal snel schuin werd voorgezet en het leer in het doel getikt door de nummer 8. Grensrechter Bert Koolmees vlagde voor buitenspel ('zeker 1 1/2 meter"), maar scheidsrechter Arie Lingen meende van afstand dat het geen buitenspel was en keurde de goal goed (foto onder). Gelukkig was het een vriendschappelijke wedstrijd.

De nummer 8 schiet al dan niet in buitenspelpositie de 0-2 binnen

Zo brak de rust aan met een toch wel onverwachte en onnodige 0-2 achterstand. Na de thee kwam Pim de Visser in het veld voor Tom van Hoogstraten en Jelle Pina op doel voor Mees van den Berg. In de loop van de tweede helft werd er door beide partijen volop gewisseld en bij Gouda ging de gemiddelde leeftijd bij iedere wissel verder omlaag.

Gouda begon aanvallend richting de kantine en in de 52e minuut leidde dat tot een mooie goal. Daan de Heer en Hassan Ouahabi gingen door het centrum een dubbele één - twee aan en Hassan Ouahabi schoot de bal hard en droog uit het korte passje van Daan in de linker benedenhoek. Keeper van der Laan kon er alleen naar kijken, 1-2.

Hassan (links) en Daan (rechts) worden gefeliciteerd met de 1-2

Gouda had wel trek in meer en trok weer ten aanval. In de 56e minuut kon het tot driemaal toe afdrukken richting de ONA-goal, maar alle schoten werden geblokt en vervolgens werd de bal lang en ver naar rechts voorin geschoten, richting de ingevallen Mark Meewezen, die op de bank begonnen was, want weer te laat. Maar Mark benutte zijn snelheid en wist de  Gouda verdediger net zolang af te houden, tot hij zelf in een goede scoringspositie kwam en hij prikte de bal in de uiterste linkerhoek, langs keeper Jelle Pina. Gouda kon weer opnieuw beginnen, maar was alweer even de kluts kwijt. Eerst schoot ONA daarna voor een leeg doel over en even later van dichtbij via de onderkant lat hard net niet binnen. Zo ontsnapte Gouda aan de genadeslag. In de 71e minuut kreeg een weer wat opgekrabbeld Gouda een vrije trap op de kruising van de "16' aan de voor Gouda linkerkant. Hoessein Ouahabi legde aan en via een "schamp" in de muur verdween de bal zo in het doel, 2-3 (foto onder).

De links niet zichtbare Hoessein Ouahabi schiet de 2-3 binnen uit een vrije trap

Gouda kreeg weer wat hoop , maar de grootste kans was nog voor ONA, toen in de 82e minuut de bal via keeper Pina vol de buitenkant paal raakte, wat een corner opleverde, maar verder niets. Gouda probeerde het nog van afstand, maar zocht het doel te hoog.

Gouda hield het doel na de 2-3 verder schoon

Zo kwam het einde van deze sportieve en verhelderende wedstrijd met 2-3. De spelers, scheidsrechter en begeleiders konden na afloop nog gezamenlijk een BBQ-hapje gaan eten, mede mogelijk gemaakt door de sponsor van deze wedstrijd Sportegro. ONA-trainer Willem Dekker kon tevreden zijn met de zege en kreeg een goede schouw van zijn materiaal, want op 3 man na, kon hij vele spelers aan het werk zien in deze voor ONA eerste oefenwedstrijd. Gouda trainer Peter Huisman kreeg ook veel spelers aan het werk te zien, waaronder een degelijk ingevallen keeper Jelle Pina en een prima ingevallen Pim de Visser, die veel diepgang in de aanval bracht. Gouda kende goede perioden, maar ook mindere, waar ONA zakelijk van profiteerde en dat is goed lesmateriaal voor een ploeg in voorbereiding die zich wil verbeteren.

Volgende week houdt Gouda het jaarlijkse trainingskamp in de regio Haarlem, met zaterdag een wedstrijd tegen zaterdag 4e klasser SV Vogelenzang (15.00 uur), getraind door oud Gouda ZO trainer Felix Aerts.