Trainer Peter Huisman over de SV Gouda en de Corona-crisis

Peter Huisman, coachend tijdens de laatste thuiswedstrijd op 7 maart tegen Be Fair

1. Dag Peter, hoe gaat het in deze corona-tijden met jou en je naasten?

Wij (mijn vrouw Patricia werkt in de zorg, en alle kinderen) voelen ons gelukkig 100% gezond en alleen mijn vader is flink ziek geweest. Na 5 weken Thailand en het bekijken van de thuiswedstrijd tegen Be Fair is hij de volgende dag doorgereisd naar Westendorf Oostenrijk, wat ook een brandhaard was. Bij terugkomst 11 dagen koorts gehad en op advies huisarts ruim 2 weken  binnen gebleven. Hij voelt zich nu aan de beterende hand en achteraf zal hij toch willen testen of het Corona is geweest. Wij zijn echter geen van allen na zijn terugkomst uit Westendorf fysiek met hem in contact geweest.

1. Wat vindt je van het besluit van de KNVB om te stoppen met voetballen bij de amateurs?

Een wijs besluit!

1. Vind je het op zich prettig dat we ons op deze vreemde manier in de derde klasse handhaven, of had je liever een ander KNVB besluit gehad?

Ik ben sportman en zou ons liever via reguliere competitie hebben gehandhaafd. Hoewel we het nooit meer kunnen bewijzen ben ik er van overtuigd dat we het op eigen kracht hadden bereikt. De selectie kan volgend jaar wel laten zien dat ze inderdaad 3e klasse waardig zijn door beter te presteren; ik zie dat ook gewoon gebeuren. De spelersgroep realiseert zich dat er meer nodig is dan alleen een lekker potje voetballen om punten te behalen, er komt meer bij kijken. Voor SV Gouda is het mooi dat deze talentvolle groep deze lessen nu een  “gratis” vervolg kan geven in wederom de 3e klasse.  Het is aan de spelersgroep om volgend seizoen iets te doen met deze herkansing, de voetbalkwaliteiten hiervoor zijn in ieder geval aanwezig.  Wat betreft het KNVB besluit ontkom je er niet aan dat er verschil in belang en dus ook verschil van mening is. Het is onmogelijk om voor alle elftallen prestatief en recreatief een eerlijke regeling te treffen. De stand is een momentopname en niemand kan voorzien hoe iets zou eindigen bij doorgang. Nog even los van de maatschappelijke discussie over wat nu echt belangrijk is, is dit is dan ook de enige juiste beslissing en voorkomt honderden zo niet duizenden uitzonderingen en dus arbitraire zaken.

1. Je dienstverband bij de SV Gouda loopt zo wel op een vreemde manier af. Mocht er voor het einde van het seizoen nog getraind mogen worden, heb je daarvoor nog plannen en zo ja welke?

Ja zeker, ik hoop ook als we straks weer mogen, dat iedereen nog even flink gas wil geven. Het zou richting de herstart volgend seizoen een belangrijk voordeel kunnen zijn als je nog even lekker de hele maand juni kan trainen en wat mij betreft wedstrijden/toernooien kan spelen.

1. Hoe kijk je terug op bijna 2 jaar SV Gouda?

Heb met heel veel plezier 2 jaar mogen werken aan een wens van de vereniging en de spelersgroep om niet in de laagste klasse van het amateurvoetbal West 2 te blijven spelen. We hebben er rondom het kampioenschap vorig jaar goed aan gedaan om tijdig jeugdspelers in te passen en hen kennis te laten maken met seniorenvoetbal. Deze spelers hebben nu gemerkt dat 3e klasse seniorenvoetbal wat anders vraagt en het is mooi om te zien dat een aantal spelers dit goed oppakken. Het zou mooi zijn als deze spelersgroep bij elkaar blijft; ik ben er van overtuigd dat ze dan tot mooie prestaties kunnen komen. Er is ook een start gemaakt met een  verbeterde voetbal organisatie. Het opstarten van het Voetbal Technisch Hart (VTH Gouda) heeft geleid tot een samenwerking tussen senioren- en jeugd commissies met een gemeenschappelijk doel. Het is goed om te zien dat dit een verder vervolg krijgt en het 1e en 2e straks beide 3 klasse spelen ipv 4e klasse, zonder dat dit het recreatieve voetbal in de weg staat.

1. Wil je nog iets kwijt en heb je nog een boodschap voor de Gouda-familie?

Ik ben mij er zeer van bewust dat een vereniging niet kan bestaan zonder vrijwilligers. Met het noemen van namen ga ik mensen vergeten dus dat doe ik niet.  De vrijwilligers rondom de selectie weten hoezeer ik hen waardeer, maar ik wil bij deze ook van de gelegenheid gebruik maken om juist al die andere vrijwilligers waar de vereniging op draait te complimenteren. Ik denk trouwens dat er een hoop vrijwilligers staan te popelen om weer te beginnen, het is natuurlijk vooral leuk om wat te doen. Tenslotte wil ik aangeven mij vanaf dag 1 welkom en gewaardeerd te hebben gevoeld. Wellicht kruisen onze wegen elkaar ooit weer en ik gun de vereniging en alle leden dan ook het allerbeste op ieder denkbaar vlak.

HSA

6 april 2020

Met Gouda 1 kampioen 4e klasse, thuis tegen Sportief (13 april 2019), vier wedstrijden voor einde competitie