De papieren versies van de 75e jaargang van het Officieel Orgaan zijn te downloaden.

Klik hier voor het overzicht.

V&AV Gouda organiseerde ooit een Popfestival

30 juni 2018; HSA

Voor en na het Popfestival hield Gouda het bij één bandje op de jaarlijkse feestavond

Op 25 mei 1970 vond er in de Goudse Veemarkthallen een door de V&AV Gouda georganiseerd Popfestival plaats. De Veemarkthallen stonden op de plek waar nu de Nieuwe Markt Passage staat, het kleine winkelcentrum hartje Gouda, Hoe het zover is gekomen? Daarvoor moeten we bij de toenmalige trainer Gijs Doolaard zijn.

De Rotterdammer Gijs Doolaard, een Neptuniaan in hart en nieren, was een flamboyante persoonlijkheid. Hij werkte op de PR-afdeling van Van Nelle in Rotterdam en barste altijd van de energie en plannen. Eind zestiger jaren trainde hij de tweede divisieclub Hermes DVS en werd daarna in 1966 door Gouda gecontracteerd, dat een jaar daarvoor Hermes DVS nog vriendschappelijk in de voorbereiding met 2-1 verslagen had. Van Hermes DVS kwamen keeper Leen Bezem en middenvelder Piet van Mullem over en tot hun niet zo positieve verrassing kwam hun oud trainer even later ook naar Gouda.

Gouda, met links trainer Gijs Doolaard.

In zijn tijd bij Gouda heeft Gijs ook nog een seizoen twee spelers van Neptunes weten te strikken voor Gouda te gaan spelen, te weten de geblokte laatste man Jan Holzhauwer (vorig jaar overleden) en de technische aanvaller Thijs Wolffers. Dit soort deals werden gesloten in tenten in Rotterdam, zoals de Boemerang ("het beste sateetje van Rotterdam") aan de Goudsesingel, sterk bezocht door (prof)voetballers en mensen zoals Gijs Doolaard, die daar kind aan huis was. Ik was erbij, dus kan het weten.

Aannemer Verboom uit Bodegraven was in die tijd goed voor de financiele ondersteuning van eerder genoemde spelers.En Gijs Doolaard trainde bij Gouda ook nog alle senioren, ook de lagere. Hij was niet te beroerd training te geven op vrijdagavond aan drie lagere voetballers, die in de stromende regen op de enige droge strook voor het clubhuis zijn oefeningen afwerkten. Ook dit weet ik uit eigen ervaring. Maar Gijs was ook druk bezig extra gelden voor de club binnen te halen of zaken als een Sinterklaasfeest te organiseren. En hij wist in zijn enthousiasme velen mee te nemen. Zo werd er een brochure gedrukt die, gestoken in een enveloppe, in Gouda bezorgd werd met het doel het aantal leden op te vijzelen. U begrijpt, ook dit weet ik uit eigen ervaring.

Maar zijn finest hour moest nog komen. De flamboyante Doolaard, die zijn haar net als Wilfred Genee zwart verfde en volgens de geruchten in de DDR gevoetbald had en daar ook zijn Oost-Duitse vrouw aan te danken had, barste zoals gezegd van de ideeen. In die tijd, voor de val van de Muur, was zijn voormalige aanwezigheid in de DDR een intrigerend gegeven, dat de persoon Gijs Doolaard nog eens extra bijzonder inkleurde.

In de zomer van 1970 werd het eerste grote Popfestival in Nederland gehouden, het Woodstock van Nederland, beter bekend als het Holland Popfestival of korter "Kralingen". Dat bracht Gijs kennelijk op het idee zoiets in het klein in Gouda te organiseren. In een tijd dat de Provadya clubs als paddenstoeken uit de grond schoten, moest zoiets in Gouda niet alleen te organiseren zijn, maar het zou ongetwijfeld ook veel bezoekers trekken. Met veel ingeschakelde A-junioren kreeg Gijs het organisatorisch voor elkaar. De Veemarkthal in het centrum van Gouda werd afgehuurd en met behulp van de reclameafdeling van Van Nelle aangekleed. Het feest kon beginnen!

Popfestival in de Veemarkthal op 25 mei 1970 (Foto Wim Schuling)

Het programma mocht er zijn met de Nederlandse topgroepen Brainbox en Bintangs. Het programma werd verder opgevuld met het Utrechtse "The Flag" (nooit meer iets van vernomen) en "The Grooveys" (nog minder). Ongetwijfeld heeft Doolaard het complete "pakket" afgenomen van een organisatiebureau en de twee amateurgroepjes erbij moeten nemen. Brainbox en de Bintangs daarentegen behoren nog steeds tot de monumenten van de Nederlandse Pop.  Bij Brainbox, met zanger Kaz Lux, was gitarist Rudy de Queljoe in Gouda net de opvolger van de naar Focus vertrokken Jan Akkerman, toch wel een internationale divisie hoger. De Bintangs bestaan nog steeds.

De publieke belangstelling viel een beetje tegen. Er was wel het nodige publiek, maar er kon veel meer bij. Zo enthousiast als Gijs Doolaard vooraf was, zo stil bleef hij de maanden na ons Popfestival. We hadden gehoopt geld te kunnen verdienen voor de club, maar na lang aandringen vertelde hij dat er quitte gespeeld was. En zelfs dat waag ik te betwijfelen. Het doel was in ieder geval niet bereikt; geld verdienen voor de V&AV Gouda. Maar we hadden er wel een bijzondere ervaring aan over gehouden en een paar goede bands gezien en gehoord!

Het was Gijs' laatst kunstje voor Gouda, dat met 20 uit 22 net boven de streep van de 1e klasse B eindigde, waaronder Unitas (19 punten) en Olympia (9 punten) eindigden en dus degradeerden. Met een doelsdaldo van 16-22 was wel duidelijk waar het probleem zat; voorin. Na de zomer van 1970 werd het stokje van Gijs overgenomen door Jan Kuijterink, ooit reserve doelman van Feijenoord en keeper van Scheveningen Holland Sport en CVV en later onze voorzitter. Gijs ging uiteindelijk terug naar zijn eerste liefde Neptunes. Bij Gouda waren de sportieve prestaties in zijn periode niet groots, maar het eerste wist zich wel jaar in jaar uit (net aan) te handhaven in de (hoogste) eerste klas. Gijs Doolaard is zeker niet onopgemerkt gebleven!