De papieren versies van de 75e jaargang van het Officieel Orgaan zijn te downloaden.

Klik hier voor het overzicht.

Veel voordelen digital clubblad

Artikel 002; 19 juli 2012.  Veel voordelen digitaal clubblad

Het grote nadeel van ons kleine, zelfgedrukte papieren clubblad was dat we er geen fatsoenlijke foto in konden plaatsen. Dat was een gemis en dat gemis is bij het digitaal gaan van het clubblad helemaal opgeheven. Je kan nu ook veel meer doen met het in beeld brengen van je artikelen, iets wat we op dit moment, aan het begin van het gebruik van de nieuwe website, nog een beetje moeten gaan ontdekken. Maar dat gaat zeker komen. Schreef ik eerder in de laatste 75e jaargang van het papieren clubblad over oude clubbladen, nu kan ik het simpel laten zien. Bijvoorbeeld hieronder hoe de eerste jaargangen van het Officieel Orgaan er sinds 1932 tot aan de Tweede Wereld Oorlog  er op de voorpagina uitzagen. In de eerste jaargang had het voorblad alleen wat simpele advertenties, hier in de zesde jaargang nemen de adverteerders de ruimte te baat om te komen met verhalen over hun nering.

Oude advertenties geven bij uitstek een mooi beeld van hun tijd. Wat te denken van Giel van Waas, die op originele wijze tracht de aandacht te trekken van de clientéle met aparte vergelijkingen. Bruns was overigens een Gouds warenhuis dat oorspronkelijk in het gele Jugendstil gebouw zat aan het eind van de Wijdstraat, waar nu ING zit en later verhuisde het naar waar nu V&D zit. En wat er niet allemaal te beleven was in de Kleine Betuwe in Haastrecht, waar velen, vooral in zijn/haar jeugd, de speeltuin of midgetgolfbaan bezochten. En natuurlijk hun luchtdoop kregen met het vliegtuigje aan de kabelbaan. Het dansen in die muffe, donkere balzaal, heb ik maar aan mij voorbij laten gaan. De apenkooi (met apen!), daarvan weet ik niet zeker of ik die ooit gezien heb, maar het is mogelijk toen ik nog heel klein was. Frans van Camp heeft nog heel lang op de Markt gezeten en kennelijk waren Amerikaansche Polohemden toen een speciaal en sportief modeartikel. Tot zover deze eerste digitale bijdrage over onze clubbladen, maar mogelijk volgen er nog meer, uiteraard voorzien van foto's. Als laatste voordeel van een digitaal clubblad wil ik nog noemen dat je hierin type, stijl en verkeerde "feiten" achteraf nog kan herstellen, terwijl het op papier onherroepelijk was.

Tenslotte hieronder een foto van de laatste "echte"  redactie van ons Officieel Orgaan die als een ouderwetse, maar wel heel kleine, redactie fungeerde. Bij elkaar komen en een blaadje maken. Hier de presentatie van de laatste gezamenlijke grote journalistieke klus, het jubileumboek ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan getiteld "In een open landauwer door de binnenstad". V.l.n.r. Rien van der Gaag (redacteur), toenmalig voorzitter Wim Hommels die het eerste exemplaar in Sportcity in ontvangst nam en wijlen Bert Hertog, decennia lang (hoofd)redacteur van het Officieel Orgaan. Rien heeft het nog even als zijn opvolger alleen als hoofdredacteur volgehouden, maar het moet natuurlijk ook leuk blijven en alleen is maar alleen. Daarna hebben we vooral "op afstand" nog een aantal seizoen een clubblad samengesteld, met Marianka Peters als hoofdredacteur, Jan Kruitbosch als aanjager en vele vaste medewerkers. Dat kon vanwege het bestaan van email, maar u begrijpt, de ouderwetse clubblaadjesmaak romantiek was er wel een beetje vanaf en na 75 jaargangen was de koek echt op!

HSA