Clubicoon en Mister Gouda Fred de Gruijl overleden (update 21/10/2022).

[GROUP_IMAGE]

Gisteravond bereikte ons het droeve nieuws dat clubicoon en prominent  SV Gouda lid, Dhr. Fred de Gruijl op 88 jarige leeftijd is overleden; Fred leed al enige tijd aan een ongeneeselijke ziekte en heeft de strijd helaas moeten opgeven.

Wij wensen zijn vrouw Corry , kinderen, kleinkinderen en overige nabestaanden sterkte met het verwerken van dit verlies.

 

 

Bestuur SV Gouda

 

 

 

Clubicoon Fred de Gruijl (13-9-1934 / 16-10-2022)

 

Op zondag 16 oktober 2022 is ons Lid van Verdiensten Fred de Gruijl op 88 jarige leeftijd overleden. Fred was tevens Drager van de eremedaille verbonden aan de orde van Oranje Nassau in Zilver.

Maar Fred was zoveel meer dan deze onderscheidingen. Hij was een Gouda-man in hart en nieren die 78 jaar lid was van onze vereniging en daar ook zijn stempel op gedrukt heeft. Hij werd een icoon van onze club met de informele eretitel “Mister SV Gouda”. En dat wordt je niet zomaar.

 

Fred, geboren in 1934, woonde in de Walvisstraat in de Korte Akkeren, met uitzicht op de ONA-velden. Hij bleef zijn hele leven in de Korte Akkeren wonen. Een wijk waar veel op straat gevoetbald werd en waar de beste voetballers van Gouda vandaan kwamen. Putjevoetbal in de Reigerstraat, je ziet het niet meer.

Toen Fred op 10 jarige leeftijd lid kon worden van een voetbalvereniging werd dat zondermeer de V&AV Gouda, want zijn vader, ooms en neven waren allemaal Gouda-mensen, dus daarover bestond geen twijfel. En Fred doorliep zo de jeugd bij Gouda en kwam in 1953 bij het eerste, waar hij over een periode van een jaar of twintig in speelde.

 

Fred ontwikkelde zich tot een uitstekende verdediger en leider achterin, gebruikte zijn lengte en zijn uitschuifbare benen (zo leek het), maar kon ook prima een man uitkappen. Zijn positie: stopperspil, nu zou dat centrum verdediger zijn.

 

 

Gouda speelde in die tijd in de tweede klas, het één na hoogste niveau van Nederland. In 1954 werd de invoering van het betaalde voetbal afgedwongen en na enige jaren uitproberen ontstond per 1956 een structuur, met daarin een nieuwe eerste klasse amateurs, waarvoor Gouda zich geplaatst had, nadat het in tweede instantie gekozen had toch maar niet naar het betaalde voetbal over te stappen. Een aantal Gouda-spelers vertrokken naar het lagere betaalde voetbal, maar Fred bleef. Hij kon naar profclubs als KFC, Scheveningen Holland Sport, Elinkwijk en bij Blauw-Wit Amsterdam had men voor de machine bankwerker van de Goudse Machine Fabriek al een baan bij Storks geregeld, maar Fred kon Gouda niet missen en Gouda speelde toch ook op het hoogste amateurniveau, dus…...

 

Fred was de man die achterin de boel organiseerde en dat verbaal liet merken. Voor hem werd het spel bepaald door mannen als Henk Walthie en Piet Frederiks, later Piet van Mullem en Bobby Westra. In 1956 handhaafde Gouda zich met een eindsprint net in die nieuwe 1e klasse. Daarna volgden een aantal jaren lage middenmoot, tot Piet Frederiks zich bij Gouda meldde en de top van het amateurvoetbal bereikt werd.

In het seizoen 1958-1959 eindigde men gelijk bovenaan met De Spartaan uit Amsterdam. Er waren twee beslissingswedstrijden voor nodig op het oude VUC-terrein eer Gouda de titel binnenhaalde en daarna met enige veine ook de landstitel.

In het seizoen 1959 – 1960 deed Gouda dat nog eens dunnetjes over. Nu werd de afdelingstitel ruim gehaald met 4 punten voorsprong op UVV. Ook de landstitel werd daarna op eigen kracht binnengehaald. In de beslissende wedstrijd tegen Quick Nijmegen op Monnickenhuizen, het veld van Vitesse, werd voor 10.000 toeschouwers een 1-0 achterstand ongedaan gemaakt. Fred stuurde zoveel mogelijk spelers naar voren; hij zou het achter dichthouden en met succes.

 

 

Omdat Piet Frederiks wegens blessures moest stoppen kon Gouda de absolute top de jaren erna niet meer halen. In 1963 volgde zelfs degradatie na een moeizaam seizoen in de Noord Hollandse eerste klas. De beslissingswedstrijd tegen OSV uit Oostzaan werd in de verlenging beslist door de 16 jarige Robbie Rensenbrink, die uit een corner de beslissende 1-0 binnenkopte.

 

 

Op toernooi in Enschede

 

Gouda speelde daarna 2 seizoenen tweede klas, met oud gedienden Fred de Gruijl, Cor Klerks, Arie de Vries, Gerrit Oudshoorn, Rinus Luxen, Arie van Schaik en Jan Kruitbosch en werd op het veld van Blauw Zwart in 1965 kampioen en keerde terug op het hoogste amateur niveau.

 

1965: Gouda kampioen 2e klasse bij Blauw Zwart

 

Fred speelde ook in het Goudse elftal, het streekelftal, maar haalde het Nederlands amateur elftal net niet. Geen kwestie van onvoldoende kwaliteit, maar meer een gevolg van vriendjespolitiek.

 

Het Goudse elftal

 

In 1968 nam Fred afscheid van het eerste team, samen met zijn langjarige voetbalmakkers Arie de Vries, Arie van Schaik en Jan Kruitbosch. Toch kwam Fred hier later desgevraagd op terug en speelde nog enige seizoenen in de selectie, waaronder het eerste. In het seizoen 1971 -1972 haakte Fred op eigen verzoek na 4 wedstrijden af. Hij was inmiddels 37.

 

 

Hij ging verder in het tweede, met o.a. zijn zwager Cees Vermeulen. In het seizoen 1972-1973 stapte hij met Cees over naar het Zaterdagteam onder leiding van Jan Hageman dat naar de 1e klasse afdeling Gouda gepromoveerd  was. Op een haar na werd de titel gehaald, net achter CVC Reeuwijk, met ook een aantal oud Gouda 1 spelers.

 

Gouda Zaterdag 1, seizoen 1972-1973

 

Vervolgens keerde Fred terug naar het zondagvoetbal, waar hij in de lagere selectieteams speelde. Gouda 1 had zich geplaatst voor de nieuw gevormde hoofdklasse. Met vier ploegen eindigde men één na onderaan met 23 punten uit 26 wedstrijden. Dat betekende beslissingswedstrijden. In de laatste wedstrijd was nog 1 punt nodig voor handhaving en weer ging het tegen De Spartaan. Door blessures etc. werd Fred gevraagd mee te spelen en uiteraard weigerde hij dat niet. Omdat Gouda de kansen niet wist te benutten en De Spartaan die ene wel, degradeerde Gouda.  Zo sloot Fred op 40 jarige leeftijd zijn loopbaan af als speler van Gouda 1.

 

 

 Daarna voetbalde hij nog tot zijn 59ste in lagere teams, o.a. in Gouda 3 waarin hij speelde met zijn broer Ton (keeper en “Mister Vriendenschaar”) en zwager Jan van der Laan junior.

 

Trainer van Gouda Zaterdag

 

Ook trainde hij de jeugd, o.a. de pupillen op woensdagmiddag. Menig Gouda-lid heeft van hem de fijne kneepjes van het voetbalspel geleerd. Eind jaren zeventig was hij enige tijd trainer van het Zaterdagteam. Ook was hij grensrechter bij Gouda ZO 1 en scheisrechter. Verder was hij met zijn Corrie actief voor de Lief en Leed pot, de Gouda-Loterij, in de kantine en bij de Vrijdagploeg. Ongetwijfeld wordt hierbij nog wat vergeten, want eigenlijk teveel om op te noemen, maar de verdiensten van Fred werden door de vereniging niet vergeten, hij werd Lid van Verdiensten. Corrie ontving in 2008 de erepenning van de vereniging.

 

Grensrechter bij Gouda ZO 1; kampioen 3e klasse in 1989

 

Fred kreeg wel wat te slikken, toen Gouda besloot uitsluitend prestatief op zaterdag te gaan voetballen. Fred was het daar absoluut niet mee eens en zoals altijd liet hij dat duidelijk blijken, maar uiteindelijk bleef hij gelukkig toch bij de vereniging; hij liet zich zijn club niet afnemen. Ook werd Fred vaak gevraagd bij de opening van een tentoonstelling, een vraaggesprek, een interview, uitreiking van een eerste blad etc. Hij voldeed daar graag aan, vond die waardering leuk.

 

Met Gouda Sportstad aan Tafel

 

Bij de opening van een tentoonstelling in het streekarchief

 

Zo bleef hij zijn vaste plek op zaterdag in de kantine met Corrie aan zijn zijde nog steeds innemen en langs de lijn de scheidsrechters ter verantwoording roepen.

Door knieproblemen moest hij de laatste jaren af en toe verstek laten gaan. Wel haalde hij nog de kranten in december 2020 toen door een inbraak thuis het spaarpotje voor de viering van het 60 jarig huwelijksfeest gestolen werd, evenals zijn koninklijke onderscheiding. Toen bleek de populariteit van het echtpaar. Het gestolen geld werd voor hen ingezameld en geboren Gouwenaar en BN-er Bas Smit zette een inzamelingsactie op touw die €35.000 opleverde en ook voor landelijke bekendheid zorgde. “Fred was een van de energiekste, vrolijkste mensen die ik heb mogen ontmoeten”, aldus Bas Smit. Het geld werd  grotendeels geschonken aan het Koningin Maxima Ziekenhuis, burgemeester Pieter Verhoeven zorgde voor een nieuw lintje, kortom het zestigjarig huwelijksfeest werd onvergetelijk.

 

 

Helaas kreeg Fred daarna die rot ziekte. Zoveel hij kon, kwam hij nog op het veld, het laatst op 1 oktober 2022 bij de thuiswedstrijd tegen de FC Perkouw, waar een neefje van hem in speelt. Op 16 oktober overleed hij en alle kranten schonken aandacht aan zijn leven en overlijden. Ook bekeken  duizenden mensen zijn overlijdensbericht op Facebook en lieten velen een persoonlijke boodschap achter. Een postuum eresaluut.

 

Door de media is hij ooit  tot “Mister Gouda” benoemd, een titel die hij met ere kon dragen. Ook werd hij een clubicoon, volgens Van Dale een persoon die een bepaalde periode de club belichaamd heeft. En ook dat is zeker het geval. Fred trad daarmee in de voetsporen van zijn schoonvader Jan van der Laan, jaren een vaste waarde in Gouda 1, ook bestuurlijk actief en 80 jaar lid, een clubicoon. Fred had zelf ook graag de 80 jaar bij de SV Gouda gehaald. Het mocht niet zo zijn. Het zal vreemd zijn hem op zaterdag niet meer zijn vaste plek aan de eerste tafel links in de kantine in te zien nemen en zijn stem niet meer te horen. Maar hij zal zeker nog lang in onze harten en gedachten blijven.

 

Fred bedankt en rust zacht.

 

HSA

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uit de Goudsche Courant 1999


Terug
HOOFDSPONSOR SENIOREN SEL.:

OVERIGE SPONSORS:

Voetbalvereniging SV Gouda • Groenhovenpark 2 • 2803 PH GOUDA • Telefoon terrein: 0182 - 533202 • Algemene mail: info@svgouda.nl