Gouda en Nieuwerkerk aan elkaar gewaagd: 1-1

[GROUP_IMAGE]

Zaterdag 2 december 2017: Nieuwerkerk - Gouda 1-1. Doelp. Daan de Heer (penalty, 24e minuut) en Jesse Asowata 1-1 (33e minuut)

Gouda en Nieuwerkerk speelden op het mooie complex van Sportpark Dorrestein, met nieuwe kleedkamers en sponsorruimten naast het hoofdkunstgrasveld, een heel aardige wedstrijd. Twee ploegen die wilden voetballen en beiden gingen voor de winst. Gouda kreeg de meeste uitgespeelde kansen, maar de thuisploeg, die enigszins vanuit de verdediging opereerde en vooral gevaarlijk werd uit dode spelmomenten, schoot op de lat en zag vlak voor tijd een grote kans door knap werk van keeper Bert Jan Marchand letterlijk de mist in gaan. Omdat Nieuwerkerk pas om 15.30 uur start, vanwege hun vele teams, was de verlichting op het hoofdveld hard nodig en tezamen met de temperatuur van 1 graad en de mistige omstandigheden, gaf dat de wedstrijd een aparte sfeer. Al met al kon men over en weer goed leven met het gelijkspel.

Wel apart te bedenken dat Nieuwerkerk, een club met 1800 leden en zo'n pracht accommodtie en organisatie, het volgend seizoen, als men inderdaad overstapt naar de speeldag op zaterdag, dat waarschijnlijk in de vierde klasse zal moeten doen.

Gouda staat nu zesde, gelijk met 2 teams en 4e in de tweede periode, op 2 punten van 3 koplopers. Wie had gedacht dat de onderste drie teams het spoedig een keer af zouden laten weten, kwam vandaag bedrogen uit. Het was namenlijk Hermandad dat als eerste (bij Bergambacht) niet op kwam dagen wegens personele problemen. Dat wordt 3 punten aftrek en bij een tweede keer uit de competitie. De wedstrijden Moordrecht - CKC en Overmaas - FC IJsselmonde werden afgelast.

​Gouda miste vandaag spits Mo Saber, goed voor 14 goals tot nu toe, wegens familie-omstandigheden en Jeroen Roukes met dank aan een hamstringblessure. Jessy Hoekstra is deze week met succes aan een meniscus geopereerd en was (op krukken) aanwezig. Hassan Ouahabi heeft de hersteltraining hervat en hoopt over een paar weken weer speelklaar te zijn. Trainer Jerry de Groot moest noodgedwongen de verdediging vooral op de flanken aanpassen en Jilles Oosterom speelde nu linksachter en Zenon Elst rechtsachter. Laatste man Nick van der Elburg speelde een puike wedstrijd, geassisteerd door Stephan Kapteijn.

In het begin was het vooral aftasten, al kreeg Gouda geleidelijk aan wat meer greep op de wedstrijd. In de 23e minuut kreeg de nummer 3 de bal bij een Goudse aanval op de linker arm en de prima leidende scheidsrechter Van Bodegom nam even de tijd de situatie goed tot zich door te laten dringen en oordeelde tot een penalty voor Gouda. Nadat de protestdampen waren opgetrokken, zette Daan de Heer zich achter de bal, liet zich niet afleiden door het "gedoe" en schoot in de 24e minuut de bal onberispelijk langs keeper Kenzo Abel (foto onder), 0-1.

In de 33e minuut kreeg de thuisploeg een corner en de vrijgelaten Jesse Asowata kopte onhoudbaar binnen, 1-1. Daarna nam de thuisploeg wat meer het initiatief. In de 40e minuut leidde dat tot een flinke scrimmage voor de Gouda-veste, die maar net ontzet kon worden. Een minuut later was het weer de beurt aan Gouda. Spits Hoessein Ouahabi dook vrij voor keeper Abel op, maar die lag zondanig in de weg, dat de bal uiteindelijk onder zijn lichaam smoorde. Weer een minuut later schoot Nieuwerkerk hard over en zo kwam de rust met 1-1.

Na de thee was er voor de doelen nog meer te beleven. Vanaf de aftrap zette Gouda een goede aanval op en rechterspits Aassim Souissi stoof alleen vanaf rechts op de keeper af, maar ook hij stuitte op de sluitpost. Bij de daarop volgende aanval werd een goal van Gouda afgekeurd wegens buitenspel. In de 56e minuut zette Daan de Heer Aassim wederom vrij voor de keeper, nu vanaf links, maar weer lukte het hem niet deze doelman te passeren. In de 64e minuut een onverwacht afstandsschot van een Nieuwerkerker, dat eindigde op de Gouda-lat. Hoesssein Ouahabi werd door het centrum weggestuurd en keeper Abel moest buiten zijn strafschopgebied sprinten en kon alleen zijdelings door de lucht vliegend de bal hoog wegwerken en knalde vervolgens vol tegen de zich inhoudende Hoessein op. Deze gevaarlijke actie kostte de keeper een blessure, die langdurig behandeld moest worden. Hoewel het er naar uit zag dat hij vervangen zou gaan worden, voltrok zich een wonderbaarlijke wederopstanding en kon de overigens goede keeper zowaar zijn wedstrijd zonder problemen vervolgen. De scheidsrechter gaf noch een vrije trap (gevaarlijk spel), noch een kaart, maar Gouda was wel met deze alles of niets actie een heel aardige kans ontnomen. In de 72e minuut speelde Hoesssein zich knap vrij met een wippertje over de verdedigers, maar schoot vallend rechts naast het doel. In de 79e minuut schoot Hans Vergoed vrij en hard over. In de 82e minuut redde BertJan knap met de voet op de schuiver van dichtbij van invaller Edmelson Andrada. In de 87e minuut kwam Daan de Heer op rechts door, kapte zich goed vrij, maar schoot met links hard in maar helaas net voorlangs. Zo bleef het tot het eind spannend, want beide ploegen wilden weliswaar graag winnen, maar zeker niet verliezen. Zo moesten de ploegen en trainers Ron Luijten en Jerry de Groot genoegen nemen met een puntje.

Het zit er op

Volgende week speelt Gouda thuis tegen het sterke Hillegersberg, de huidige nummer 3.

De Goudse begeleiding werd prima ontvangen bij Nieuwerkerk, waar men ons trots de nieuwe kleedkamers, vergaderruimten, het technisch hart en de sponsorruimte (foto boven) liet zien, verbonden met de tribune, voorwaar een prima spulletje, een hoofdklasser waardig. Initiatiefnemer tot het zaterdagvoetbal bij de SV Gouda, Leo van der Bijl (op onderste foto links), al heel lang in Nieuwerkerk woonachtig en verbonden aan de thuisclub, kon zo zijn oude teammaten van het eerste uur Wim Hommels en Hans Sanders rondleiden en ontvangen in het sponsorhome. Een kleine reunie na 47 jaar! Kortom de ontvangst was prima en de verzorging voor, tussen en na de wedstrijd was puik! En Leo kon zaterdag toch al niet verliezen, want én jarig geweest én "mijn cluppie tegen mijn cluppie", dus bij een gelijkspel zat hij helemaal goed!

Overige uitslagen

Floreant 2 - Gouda 2 9-0. Het tweede kon met schaamte Boskoop verlaten, waar het afgedroogd werd door een ploeg die 2 punten meer had, de kans om op de ranglijst te stijgen. Hoe nu verder? Volgende week thuis herpakken tegen TAVV 2 is eigenlijk de enige remedie en wel met punten.

Moerkapelle 2 - Gouda 3 2-5. Zoals gebruikelijk had Gouda 3 geen moeite met de reserves van Moerkapelle. Het derde staat inmiddels tweede met 20 uit 9, op vier verlies[punten van koploper Nieuwkoop 3.

Sportlust '46 7 - Gouda 4 2-0. Het vierde wisselt overwinningen af met nederlagen en staat zo keurig in het midden op de 6e plaats met 14 uit 9.

Gouda 5 - ARC 12 6-3. Het vijfde geeft de moed niet op en staat nu wat steviger 2e met 19 uit 8.

Gouda 6 - DCV 8 2-3. Net niet voor het achtste tegen de nummer 5. Gouda 8 staat nu 9e met 6 uit 10.

Gouda 7 won met 7-2 van Schoonhoven 6, na 4-2 bij rust. Zo werd er eindelijk weer eens gewonnen en staat het zevende op de 7e plaats met 12 uit 9. Hier wordt het vierde doelpunt gevioerd

​FC Oudewater 9 - Gouda 8 3-4. Het achtste blijft het leuk doen en staat nu 4e met 19 uit 8 op slechts 3 verliespunten van de koploper, dus het kan nog!

Be Fair VE1 - Gouda VE1 1-0. Onze Veteranen leken lang af te stevenen op een puntje bij het veel hoger geplaatste Be Fair. De thuisploeg won toch nog door een penalty vlak voor tijd, maar volgens onze zegsman heeft ons team goed gespeeld, dus er lijkt sprake van voorzichtig herstel!