Gouda en VVC houden elkaar in balans: 1-1

Zaterdag 21 mei 2022: FC VVC - Gouda 1 - 1;  Doelpunten: Erwin van der Wal 0-1 (8e minuut); rust; 1-1 (65e minuut)

Vandaag stond de uitwedstrijd tegen het officieus gedegradeerde VVC op het programma. 3 punten waren vandaag eigenlijk verplicht om nog enigszins een kans te maken om de nacompetitie te ontlopen, het liep helaas anders. Gouda speelde vandaag zonder aanvoerder Michel Bloemen die een weekend weg was, zijn band werd overgenomen door Jessy Hoekstra.

Opstelling Gouda. Bram Heikoop, Joel Krijgsman(58’Wayne Weibolt), Mike van Dam(70’Ivo Heikoop), Nick van der Elburg, Hassan Ouahabi, Dennis Nederveen(70’Rayan Chazavizadeh), Jessy Hoekstra©, Jef Sibbald, Hoessein Ouahabi, Xander van Riet, Erwin van der Wal(33’Antonio Mamalingkas)

Gouda begon sterk en kreeg de eerste minuten gelijk een paar kleine mogelijkheden via corners, deze konden nog uitverdedigd worden, maar op een lange diepe bal van Mike van Dam in de richting van Erwin van der Wal hadden ze geen antwoord. Erwin lobte de bal over de uitkomende keeper en zette Gouda in de 8ste minuut op een verdiende voorsprong. 5 minuten later was daar de volgende mogelijkheid, waar Xander van Riet op links was doorgebroken, Jef Sibbald vond, die zijn inzet maar net gekeerd zag worden door de goed keepende doelman van VVC.

Tussen de 15de en de 20ste minuut liet VVC zien dat ze wel degelijk meededen vandaag en Bram moest 2x ingrijpen op afstandsschoten. Na 22 minuten leek Xander op weg naar een verdubbeling van de score, maar hij kapte 1x teveel waardoor hij slechts een corner kreeg. Een minuut later onderscheidde de keeper van de thuisploeg zich weer, Erwin haalde op de rand van het strafschopgebied uit, zag de bal richting de kruising vliegen, maar met een knappe reflex werd de 0-2 voorkomen. Hierna viel de aanvalsdrang stil, liet Gouda zich naar achteren drukken en kreeg VVC wat mogelijkheden op de gelijkmaker. In de 33ste minuut kreeg Gouda te maken met een flinke tegenvaller. Erwin van der Wal moest zich geblesseerd laten vervangen, zijn vervanger was Antonio Mamalingkas.

Het laatste kwartier was voor de thuisploeg, met de grootste kans in de 38ste minuut waar Bram iemand alleen op zich af zag komen, gelukkig wilde hij voorbij Bram en speelde hij de bal dusdanig hard dat hij de bal over de achterlijn zag rollen.

Gouda kwam beter de kleedkamer uit en kreeg in de 48ste minuut weer een mogelijkheid om de 0-2 op het bord te zetten. Antonio was vrij aan de linkerkant van het strafschopgebied, haalde hard uit, maar zag weer de keeper redden, de rebound was net niet haalbaar voor Xander, maar de bal werd direct weer ingeleverd bij Gouda. Dit leidde nog tot een lage droge knal van Dennis, maar ook hier kreeg de keeper weer een hand tegenaan en mocht Gouda slechts een corner nemen, die makkelijk weggewerkt kon worden.

Na 58 minuten werd Joel Krijgsman gewisseld, zijn vervanger was Wayne Weibolt. Ze zeggen weleens, als je ‘m zelf niet maakt… En zo geschiedde… In de 65ste minuut kwam een aanvaller van VVC helemaal vrij rond de penaltystip, hij schoot hard binnen en zo was het 1-1. 3 minuten later moest Nick van der Elburg halsbrekende toeren uithalen om de 2-1 te voorkomen, maar hij kreeg de bal gelukkig van de lijn.

20 minuten voor tijd bracht trainer Tim den Haan zijn laatste 2 wissels, Ivo Heikoop en Rayan Chazavizadeh vervingen Mike van Dam en Dennis Nederveen. In de 72ste minuut had Xander een mooie beweging in huis aan de linkerkant van het veld, hij kwam naar binnen, en raakte de buitenkant van de paal.

Een minuut later rukte Wayne Weibolt op aan de rechterkant, haalde de achterlijn, kwam met een strakke voorzet, maar Xander volleerde hard over. In de 76ste minuut had Hassan Ouahabi met een schotje dat een metertje naast ging de laatste mogelijkheid voor Gouda. Zo eindigde het vandaag in 1-1 en staat Gouda 5 punten en een slechter doelsaldo achter op een veilige positie.

Met de wetenschap dat volgende week de kersverse nieuwe koploper Alphia op bezoek komt, zal het een heel karwei worden om niet in de nacompetitie terecht te komen. Maar we hebben het in de Eredivisie aan Heracles gezien, die stonden met 3 wedstrijden te gaan ook 8 punten voor op de degradatiezone, en kijk waar die nu staan. Volgende week alles geven thuis tegen Alphia. Tot volgende week.

Sonny Hoekstra

(tekst en foto's)

Overige uitslagen

Bij de jeugd is Gouda MO15-1 nog geen kampioen, want het verloor met 1-0 bij concurrent FC Oudewater MO15-1. Maar het team heeft het nog steeds in eigen hand en wel op 4 juni als het wint in de laatste wedstrijd uit bij Alphia MO15-1 of als FC Oudewater de week ervoor verliest bij Alphia.​​​​​​ Gouda JO13-1 won de laatste wedstrijd en eindigde zo als tweede.

- Gouda 3 - Groeneweg 4 0-8. Off-day van een gehandicapt derde dat bovenin de middenmoot ongeveer gelijk staat met deze tegenstander, waarvan uit gewonnen werd.

- FC Oudewater 6 - Gouda 4 3-0. Het vierde zet zijn vrije val voort tegen deze toch lager genoteerde tegenstander.

- Gouda 6 - Rohda '76 7 1-3. Door deze nederlaag werd tegenstander Rohda'76 7 met overmacht kampioen. Het zesde moet nog wat wedstrijden winnen om toch nog  tweede te worden.

- Gouda 7 - Olympia 3 4-2. Nette derby zege van het zevende, een van de weinige vandaag bij de senioren. Het team nestelde zich steviger in de middenmoot.

- Rohda '76 8 - Gouda 8 1-0. Nipte nederlaag tegen deze goede middenmoter. Het achtste kan onderin nog wel een zege gebruiken om van de laatste plaats weg te blijven.

- Groeneweg VR1 - Gouda VR1 0-3. Onze vrouwen lieten zich door de tweede staartploeg niet verrassen en wonnen degelijk. Volgende week komt kersverse kampioen Zevenhoven VR2 op bezoek, dat bijna alles won en slechts 1x gelijk speelde. Zoals dat heet een hele uitdaging!