Gouda kansloos in derby tegen nieuwe koploper ONA: 1-3

[GROUP_IMAGE]

Zaterdag 16 maart 2024: Gouda - ONA 1-3. Doelpunten: Jaouad el Yaagoubi 0-1 (21e minuut); Jessy Hoekstra 0-2 (29e minuut); Jeroen Camfferman 0-3 (43e minuut); rust; Dennis Nederveen 1-3 (83e minuut)

ONA, de nummer 2 van de ranglijst, had zich ingesteld op een moeilijke wedstrijd tegen de nummer laatst. Niet alleen vond men Gouda in hun thuiswedstrijd de beter voetballende ploeg, maar Gouda had ook ineens ruim gewonnen bij Woerden. Kortom, reden genoeg om, ook nog in een onvervalste derby, een stevig gevecht om de punten te verwachten. Ook de aangestelde scheidsrechter wordt in de 4e klas ingezet op verwachte risico wedstrijden, maar hij kon zonder kaarten (en extra tijd) de sportieve wedstrijd eenvoudig naar een goed einde brengen.

ONA gaf vanaf minuut 1 voor aardig wat publiek vol gas, speelde de bal snel van man naar man en zat er bij balverlies gelijk en fel bovenop. Uiteraard kwam Gouda een enkele keer wel aan de overkant, veroverde wat corners, maar werd niet echt gevaarlijk. ONA daarentegen hield de druk er voortdurend op en dan worden er uiteindelijk onvermijdelijk verdedigend fouten gemaakt, waarvan er drie genadeloos afgestraft werden. Geen doelpunten om in te lijsten, maar dat is uiteraard minder belangrijk. Na de thee kwam Gouda met invallers en een alles of niets instelling wat meer aan aanvallen toe. ONA schijnt er de laatste tijd een gewoonte van te maken om in de tweede helft terug te vallen, zo ook vandaag. Maar de 3-0 voorsprong bij rust bleek tot de 83e minuut meer dan voldoende om uiteindelijk de 3 belangrijke punten mee te nemen en door het onverwachte thuisverlies van koploper Bergambacht tegen SC Woerden ook de koppositie van hen over te nemen. De evenens onverwachte zege van Linschoten bij Be Fair betekent voor Gouda dat de afstand tot de eerste nacompetitieplek nu een schier onoverbrugbare 11 punten is.

Gouda, zonder de verhinderde Ivo Heikoop, trad aan met een gemiddeld 3 jaar jonger team dan de dus geroutineerdere gasten, verloor zowaar de toss en moest nu voor rust naar de kantine spelen. Het eerste gevaar kwam van ONA, dat in de 2e minuut vrij kon inkoppen, maar de bal werd half geraakt, waardoor keeper Dealey Snoek het leer kon grijpen. In de eerste 10 minuten kreeg Gouda ook een enkele corner, maar het spel speelde zich vooral op de Gouda helft af.

Na 21 minuten werd de bal diverse malen voor het Gouda doel gebracht, half afgeweerd en uiteindelijk kwam de bal voor de voeten van de verrassende winterse versterking, Jaouad el Yaagoubi, die de de bal langs de vele Gouda-verdedigers laag in de linker hoek schoot, tussen twee spelers op de doellijn door; 0-1 (foto onder).

ONA zette daarna door en Gouda slaagde er nauwelijks in de bal in de ploeg te houden en het kostte daarom veel moeite en kracht een enkele keer uit de verdediging te breken.

In de 29e minuut viel ONA over links aan en zette de bal voor boven het overvolle strafschopgebied van Gouda. Linksback Najim Akabbouz raakte de bal met het hoofd geheel verkeerd en in plaats van het leer te verlengen richting zijkant, kopte hij de bal met een boogje terug midden voor het Gouda-doel. De inlopende middenvelder Jessy Hoekstra hoefde alleen maar de bal flink te raken en het speeltuig verdween door de verdediging in het doel, 0-2.

Daarna miste Jeroen Camfferman nog een grote kans door de bal na een lage voorzet vanaf rechts vrij bij de eerste paal tegen keeper Snoek op te schieten, in plaats van het leer naar het midden te sturen.

Het bleek overigens toch niet de middag van Najim, want in de 43e minuut ging het nogmaals mis. Een lage voorzet vanaf rechts, weer in het overvolle strafschop gebied, werd door hem keurig onderschept, maar hij verloor tegelijkertijd de controle over de bal. De tamelijk onzichtbare nummer 11, Jeroen Camfferman, klutste de bal mee en punterde het leer via een Gouda-verdediger richting doel, waarna de bal weer in de linker beneden hoek verdween; 0-3. Zeker gezien het spelbeeld leek de wedstrijd zo al beslist.

Na de pauze bracht trainer Romeo el Bouazatti wat meer routine in het veld met Michel Bloemen en Hoessein Ouahabi. Gouda probeerde meer aan te vallen en dat lukte enigszins.

Op links speelde Ayoub Malah zich na een combinatie met Najim Akabbouz in de 49e minuut vrij en schoot hard richting ONA-doel, waar veteraan stand-by doelman Eric van der Laan nog steeds een uitstekende keeper bleek en de bal onder en via de lat atletisch wegtikte. (zie 2e foto van Hilda van Welzen; FB-pagina ONA). Oma Corrie de Gruijl en vader Jan van der Laan keken er met gepaste trots naar. Een doelpunt voor Gouda had de spanning wel enigzins terug kunnen brengen, maar die goal bleef tot de slotfase uit.

Het spel golfde wat meer heen en weer en er werden nog wat spelers gewisseld, zeker bij ONA. De ingevallen Mark Meewezen schoot namens ONA de bal diagonaal vanaf rechts voor, maar het leer werd gelukkig voorbij de tweede paal volkomen verkeerd geraakt en ging zo achter.

Gouda kwam toch nog tot scoren. Uit een massale aanval na een hoekschop kwam de bal in de 83e minuut voor de voeten van aanvoerder Dennis Nederveen (nr. 4), die de bal even naar binnen kapte en ook al richting linker benedenhoek schoot via een ONA-speler, onhoudbaar voor keeper Van der Laan (foto onder). Alle vier de goals in dezelfde linker beneden hoek! Goede scheidsrechter Van der Laan kon zo voor de 1-3 fluiten, tevens de eindstand bleek later.

Want er gebeurde daarna niet al te veel meer, al probeerde Gouda onder aanvuring van aanvoerder Dennis Nederveen nog wel de aansluitingstreffer te maken, maar de kansen daarvoor kwamen er door het nu verdedigend ingestelde ONA niet meer.

Volgende week gaat Gouda naar Zegveld, waar Siveo '60 hen opwacht. De thuisploeg verloor vandaag onverwacht van CVC Reeuwijk en zal nog veel moeten winnen om de veilige 9e plek te bereiken. Gouda zoekt revanche voor de wat knullige thuisnederlaag.

Na de wedstrijd bracht DJ Rens voor een volle kantine de stemming weer wat omhoog....

Pupil van de Week Lotte Dannis

Gouda werd dit keer ondersteund door Lotte Dannis, aanvaller van Gouda JO9-2, die, ondanks de nederlaag, toch een prima middag had gehad met ouders en een vriendin. Een opgewekt karakter is nooit weg als het in het veld niet loopt zoals gehoopt. Gastheer Hans van Sprang gaf Lotte de speciale bal, de oorkonde van Peter Borg en de befaamde snippers, zodat Lotte als enige van Gouda 1 niet met lege handen bleef. Lotte bedankt!

Overige wedstrijden

- Gouda 2 - FC Oudewater 3 afgelast. Voor de zoveelste keer zou Gouda tegen FC Oudewater 3 spelen, maar die wedstrijd is door het uit de competitie terugtrekken van de Oudewatenaren definitief van het programma.

- Gouda 3 speelde ook al niet. De tegenstander meldde donderdagavond maar 6 man te hebben en niet te kunnen spelen.

- Gouda 4 - CVC Reeuwijk 4 8-0. Met wat gastspelers werd de staartploeg duidelijk afgetroefd. Het vierde staat nu 3e, nog wel 6 verliespunten achter leider Olympia 5.

- ARC 14 - Gouda 5 1-6. Sterke en grote zege op mede middenmoter. Gouda 5 staat nu 5e en a.s. zaterdag staat op het programma Gouda 5 - Gouda 4 (14.30 uur)

- Gouda 6 - VEP 4 1-1. Door het gelijke spel tussen deze middenmoters bleven ze staan op plek 5 (VEP) en 6.

- Gouda 7 vrij.

- SC Woerden 3 - Gouda 8 1-2. Knappe winst in deze topper om plek 1. Het achtste staat nu 5 en 6 verliespunten voor op de achtervolgers, maar moet natuurlijk de achterstallige wedstrijden wel eerst winnen. Volgende week thuis tegen Bodegraven 2 .....

- Gouda 35+1 - Rijnstreek 35+1 2-1. Na winst in dit middenmoot duel stegen onze Veteranen naar de 6e plaats.

- Blijdorp MO17-1 - Gouda MO17-1 1-5. Mooie grote zege op bijna gelijkstaand Blijdorp. Gouda is nu 4e met 10 uit 6.

- Groeneweg JO17-1 - Gouda JO17-1 3-0. Jammerlijk verlies tegen in de buurt staand Groeneweg. Gouda zakte naar de laatste plaats met 3 uit 5.

- Gouda JO18-1 - Kamerik JO18-1 1-1. Eerste verliespunten voor Kamerik.