Gouda morst dure punten in Polsbroek bij SPV '81: 1-0

[GROUP_IMAGE]

Boerenkool of boerenkoolvoetbal 

 

Zaterdag 28 januari 2023: SPV '81 - Gouda 1-0. Doelp. Lex van Maurik (18e minuut)

Alle waarschuwingen vooraf ten spijt, begon Gouda te mat aan de wedstrijd in de polder, terwijl het vooraf gezien het verleden al een zekerheidje was dat de thuisploeg er fel in zou gaan en bij balveroveringen snel het spel via de de lange bal zou verplaatsen. Daarbij komt dat het veld in Polsbroek smal is en de grasmat in deze tijd van het jaar nu eenmaal onregelmatig. Op zich voetballend beter zijn, zou daarom zeker niet genoeg zijn.

Het ging dus meer om duelkracht, snel spelen en zo proberen een gaatje te vinden in de groene muur. Daar komt bij dat scheidsrechter Onderwater (in een van de keeper geleende oranje broek) het spel graag zoveel mogelijk door liet gaan. Na enige minuten werd een Gouda-speler op rechts met twee benen vooruit onderuit gekegeld, diep geel minstens, maar dat deed de leidsman af met een verbale reprimande. En dan wordt de toon gezet, veel is mogelijk vandaag. Gouda miste ook nogal wat spelers, waaronder het centrale duo achterin, Mike van Dam (vakantie) en Nick van der Elburg (nog niet fit genoeg om te starten na zijn blessure). Ook Wayne Weibolt was nog geblesseerd aan de hamstring, zodat achterin alleen keeper Dealey Snoek en Dennis Nederveen over waren. Op het middenveld werd de drive van Mohamed Malah node gemist. Ivo Heikoop is na zijn blessure nog net niet fit genoeg om te spelen.

 

 

Het spel golfde in het begin op en neer, maar Gouda liep zich regelmatig stuk op de felle Polsbroekse verdediging en had veel problemen met de snelle counters, die een aantal corners voor de thuisclub opleverden. Door de fel schijnende laaghangende zon richting het Gouda-doel waren die corners extra link. In de 18e minuut weer een corner vanaf rechts, die half weggekopt werd. De bal stuitte links voor het doel voor de voeten van Lex van Mourik, die met de zon in de rug verwoestend uithaalde en de bal sloeg via de onderkant van de lat in het doel, achter kansloze keeper Dealey Snoek, 1-0 (foto onder).

 

 

Nu was de situatie ontstaan dat de thuisclub nog meer had om voor te vechten en dat deed ze met overgave. Een bal rustig aannemen door een Gouda-speler was er niet bij, een man passeren in de laatste linie was schier onmogelijk door de dubbele dekking en op veel vrije trappen mee kon ook al niet gerekend worden.

 

 

Zo ging het richting de rust. Gouda kwam er niet doorheen, temeer daar keeper Jeroen Both niet bang uitgevallen bleek en een goede wedstrijd keepte.

 

Na de thee kwam Gouda iets beter voor de dag. Nick van der Elburg was centraal achterin teruggekeerd. Gouda kwam wat meer aan aanvallen toe en zorgde voor meer gevaar, zonder grote kansen te krijgen. In de 61e minuut ging aanvoerder Erwin van der Wal (nr. 5) er vandoor en stormde het volle strafschopgebied binnen. Hij werd aangetikt door de nummer 3 en heel Gouda hoopte op een penalty. (foto onder). De scheidsrechter vond dat Erwin het been van de tegenstander opgezocht had, in plaats van dat die hem aantikte en wuifde de claim op een penalty weg. Later zou dat aan de andere kant ook gebeurd zijn en ook die roep om een penalty werd door hem om dezelfde reden niet gehonoreerd.

 

 

Gouda bleef de aanval zoeken, had nu een overwicht en trachtte via vrije trappen en corners met veel mensen voorin een doorbraak te forceren, maar de bal viel voor Gouda voortdurend verkeerd en anders plukte de thuiskeeper de bal wel klem uit de lucht.

 

 

Ook hands uit een schot in de melee voor het doel, na een afgeslagen vrije trap werd niet met een penalty beloond. Weliswaar ging de bal op de hand, aldus de referee, maar die hing genoeg langs het lichaam. En zo ging het richting de 90e minuut, waarbij trainer Tim den Haan nog wat spelers wisselde, achterin 1 op 1 speelde, maar meer dan dreiging leverde dat nog steeds niet op.

De uitvallen van de thuisploeg werden na driekwart van de wedstrijd wel steeds schaarser en waren zeker niet gevaarlijk meer en het was voor de thuisploeg vooral nog tegenhouden (weg is weg) en voor Gouda met de moed der wanhoop blijven proberen een goal te scoren.

 

 

Toch lukte het nog bijna in de extra tijd de gelijkmaker te maken. Weer ontstond uit een vrije trap een scrimmage vlak voor de doellijn nu de keeper een keer niet bij de bal kon komen. Velen trapten tegen de bal en er was het nodige duwwerk te zien, zodat die Gouda-spelers niet meer bij de bal konden komen en ook nu was het geluk niet aan Gouda-zijde want uiteindelijk kon de keeper zich met overgave op de bal storten. (foto onder). De verdiende gelijkmaker ontging Gouda zo, maar als je niet scoort.........

 

 

Daarna floot de scheidsrechter af en zat het er op. Met het oog op de ranglijst voor SPV '81 een goede zaak; ze hebben nu aansluiting gevonden met de nacompetitie ploegen. Voor Gouda waren de druiven zuur. Een gemankeerd Gouda bleek niet in staat geweest deze typische rommelige 0-0 wedstrijd, beslist door een zondagsschot, niet meer om te draaien. Gouda kon de sleutel op het groenwitte-slot uiteindelijk niet vinden en dat was SPV '81 uiteraard niet kwalijk te nemen. Dat de thuisploeg al haar punten thuis gehaald heeft mag geen verwondering wekken. In de nieuwe bestuurskamer was de sfeer overigens als vanouds goed, daar deed deze wedstrijd niet aan af.

 

 

Gouda had het geluk dat de meeste ploegen vanaf de fatale 10e plek verloren, alleen Siveo '60 won, zodat de marge op plaats 10 nog 4 punten is. Volgende week wordt het thuis spelen tegen Cabauw, waarvan uit met 4-2 gewonnen werd, tevens de eerste wedstrijd van de tweede helft. Bovenin won Zwammerdam nipt en verloor nummer 2, SCH '44, thuis van de FC Perkouw. Zwammerdam staat nu echt bovenaan met 2 verliespunten minder.

 

Overige wedstrijden

- Gouda 3 - Moordrecht 2 4-1. Duidelijke zege voor een beter derde, dat nog steeds derde staat en volgende week uit speelt tegen Sportlust '46 6, dat 4 verliespunten minder heeft.

 

- Rohda '76 6 - Gouda 4 0-1. Ook het 4r blijft gedeeld 2e/3e, 3 verliespunten achter koploper Alphense Boys 3.

- Gouda 5 - WDS 4 1-0. Gouda 5 handhaaft zich als de nummer 2.

- Floreant 4 - Gouda 7 12-1. Ook deze matige middenmoter bleek veel te sterk voor onze staartploeg.

- Gouda 8 - Woubrugge 5 3-1 (op de foto de 1-0). Degelijke en verdiende overrwinning voor het achtste op de rode lantaarndrager en klom zo naar plek 7.

 

- Gouda 9 - Rohda '76 9 3-4. Uitglijdertje van het negende, dat vooraf 10 verliespunten minder had dan deze middenmoter. De titelkans is nu wel geslonken tot 1%.

 

- Zevenhoven JO17-1 - Gouda JO7-1 0-1. Goede start in de 1e klasse van de derde fase (voorjaar) van ons oudste jeugdteam.

- Gouda MO20-1 - Kickers '69 0-1. Maar geen goede start voor onze oudste meiden, die de eerste wedstrijd nipt verloren en Kickers '89 nu bovenaan zien staan met 6 uit 2.

 

 


Terug
HOOFDSPONSOR SENIOREN SEL.:

OVERIGE SPONSORS:

Voetbalvereniging SV Gouda • Groenhovenpark 2 • 2803 PH GOUDA • Telefoon terrein: 0182 - 533202 • Algemene mail: info@svgouda.nl