Gouda voor seizoen 2022-2023 ingedeeld in streekafdeling 4B

Gouda en Be Fair ontmoeten elkaar na degradatie komend seizoen weer, nu in de 4e klasse B

De KNVB heeft vrijdag 8 juli 2022 ook de indelingen voor de lagere standaardteams bekend gemaakt. Gouda is ingedeeld in 4B, een afdeling die grotendeels overeenkomt met het gebied van wat vroeger de afdeling Gouda was. Alleen het sterk geachte SCH '44 uit Harmelen valt daar net buiten.

Na de jammerlijke degradatie is het dus uithuilen en opnieuw beginnen voor een competitie die start op zaterdag 24 september 2022. Dat zal gebeuren tegen de volgende ploegen:

- Be Fair (Waddinxveen). Net als Gouda degradeerde Be Fair uit de derde klas. Het werd 13e in 3A, net onder Gouda en verloor eveneens in de derde ronde nacompetitie. Hier flink wat komende en gaande spelers.

- Cabauw (Cabauw/Lopik). Het eveneens rood-witte Cabauw stak in het eerste corona seizoen over naar de zaterdag en op die speeldag speelden we nog niet eerder tegen elkaar. In het eerste uitgespeelde seizoen sinds corona werd Cabauw in 4C 8e met 36 uit 26 en handhaafde zich zo ruim.

- Gouda (Gouda). Werd 12e in de 3e klasse A en verloor na strafschoppen in de derde nacompetitie ronde om handhaving.

- GSV (Gouda). De eerste stadsderby op zaterdag in 52 jaar zaterdagvoetbal. Wel werd er de laatste jaren vaak vriendschappelijk gespeeld tegen dit team bestaande uit spelers overgekomen van alle andere Goudse voetbalclubs en dan vaak niet de minsten. Ook nu weer staken enkele "kleppers" over, vooral van de Olympia-selectie. Ze eindigden het afgelopen seizoen in 4C als 5e, net onder de nacompetitieplekken, met 44 uit 26. Nu de bovenste 2 gepromoveerd zijn, kunnen ze wellicht versterkt doorschuiven richting nacompetitie.

- Linschoten (Linschoten). Het wit-rode Linschoten kende een moeizaam seizoen, maar wist zich wel in 4B te handhaven in de vierde klasse. Wat ranglijst betreft net aan (10e, 1 plek boven de streep), maar het verschil was maar liefst 12 punten met nummer 11. De behaalde 29 punten waren dus ruim voldoende, al bleef het seizoen mager.

Perkouw (Berkenwoude). Net als Gouda en Be Fair sneuvelde Perkouw in de nacompetitie om handhaving in de derde klasse en wel in de finale. Met dank aan een sterke eindsprint werd de laatste plaats in 3C Zuid I verlaten en met 24 punten werd alsnog de 12 plaats bereikt. FC Perkouw keert nu tegelijkertijd weer terug naar West II.

- Rohda '76 (Bodegraven). Deze oude tegenstander beweegt zich de laatste seizoenen wat actiever op de overschrijfmarkt en dat betekent meer verloop. Assim Souissi schreef deze zomer over vanaf Gouda en Pim de Visser vertrok juist weer na 1 jaar, nu richting Esto. Ook de clubloze oud Gouda-speler Issam el Bouazatti sloot zich aan, net als oud prof Vlatco Lazic die overkwam van Jodan Boys 1. Een drietal vertrok al na 1 seizoen weer en wel naar Zwammerdam. Na een zeer slechte start in 4B afgelopen seizoen gloorde na enig herstel toch nog de nacompetitie in de derde periode, maar dat ging in de laatste wedstrijd mis. Uiteindelijk werd Rohda '76 8e met 37 punten.

- SCH '44 (Harmelen). Dit sterke team met ambities stapte in 2019 over als zeer sterke 2e klasser van de zondag naar de zaterdag en moest daar in de 4e klas beginnen. Na twee afgebroken seizoenen wegens corona zou het voorheen op de overschrijfmarkt nogal actieve SCH '44 eindelijk gaan oogsten, maar een enorme inzinking na de winterstop bracht ze niet verder dan plek 2 met 55 punten in 4B en ook in de nacompetitie ging het mis. Maar SCH '44 behoort zeker weer tot de titelfavorieten.

- Siveo '60 (Zegveld). Deze tegenstander is voor Gouda altijd lastig gebleken, maar was ook wat wisselvallig het afgelopen seizoen. Dat kostte ze een nacompetitie plek in 4B, waar het als 5e eindigde met 49 punten en zo slechts enkele punten te kort kwam. Een ploeg om rekening mee te houden.

- SPV '81 (Polsbroek). Deze kleine vereniging is al vaak onze tegenstander geweest en bleek dan meestal lastig. Afgelopen seizoen hebben ze de doelstelling om zich te handhaven in de 4e klasse ruim bereikt met een 9e plaats in 4C met 31 punten, 10 punten boven de streep.

- Stolwijk (Stolwijk). Ook Stolwijk kwam in 2019 over van het zondagvoetbal en speelde afgelopen seizoen daarin dus voor het eerst een hele competitie. In 4C werd het 7e met 36 punten en handhaafde zich zo als middenmoter ruimschoots. Het wordt voor ons op zaterdag de eerste ontmoeting met de rood-zwarten.

- VEP (Woerden). Deze aloude tegenstander kende een zeer wisselvallig seizoen met een zwak begin. Uiteindelijk werd ruimschoots handhaving bereikt met een 9e plaats in 4B met 31 punten. Wel verloor men in de zomer nogal wat spelers.

- WDS (Waarder/Driebruggen). Ook WDS was al vele malen een lastige tegenstander voor Gouda. De wit-zwarten begonnen ook al zwak in 4C, maar werkten zich geleidelijk op tot plek 6 met 40 uit 26. In de zomer gebeurde er weinig wat overschrijvingen betreft, dus met een nu ingespeeld elftal en met wel een goede start, moet er komend seizoen wellicht meer inzitten.

- Zwammerdam (Zwammerdam). De Groenwitten deden afgelopen seizoen lang mee om de titel in 4B.  Met een ijzersterke verdediging (22 goals tegen in 26 wedstrijden) en slechts 3 nederlagen werd het uiteindelijk toch maar plek 3 (53 punten) en nacompetitie. Daarin ging het toch nog mis en moet Zwammerdam weer door in de 4e klas, waarheen het net voor corona gedegradeerd was en dus in feite pas 1 volledig seizoen speelde na 8 jaar derde klas. Aangezien Zwammerdam zich in de zomer versterkt heeft, kan dit team tot de titelfavorieten gerekend worden.