Gouda zakt door de ondergrens in Leiden bij Lugdunum

Zaterdag 30 april 2022: Lugdunum - Gouda 4-0;  Doelpunten: Tim de Cler 1-0 (43e minuut); rust; Koos de Haas 2-0 (55e minuut); De Haas 3-0 (59e minuut) en De Haas 4-0 (67e minuut);

Na 2 gewonnen wedstrijden op rij stond vandaag de kraker onderin in Leiden tegen Lugdunum op het programma, het verschil vooraf was slechts 1 punt in het voordeel van de Gouwenaren. Na de 3-1 thuiszege mocht er best wel iets verwacht worden, iets wat er vandaag helaas totaal niet uitkwam of inzat.

Opstelling Gouda: Bram Heikoop, Wayne Weibolt(77’Salah Azaaj), Nick van der Elburg, Dennis Nederveen(59’Mike van Dam), Hassan Ouahabi, Michel Bloemen©, Xander van Riet(77’Sami El Aazouzi), Jef Sibbald(59’Jessy Hoekstra), Hoessein Ouahabi, Kjeld Both, Erwin van der Wal.

De eerste helft verliep van beide kanten rommelig, maar vooral Gouda had moeite om de bal niet meteen weer terug aan de tegenstander te geven. Dit zorgde in het eerste half uur voor veel onrust en al 4, vaak onnodige, corners tegen. Heel gevaarlijk werden de corners niet, ze konden eigenlijk allemaal vrij simpel weggewerkt worden door de Gouda defensie, maar Gouda had daarna niet het vermogen om door te voetballen en eventuele counters in te leiden.

Beide ploegen kwamen nauwelijks tot kansen en het was voor Gouda wachten tot minuut 37 om de eerste (en helaas) tevens laatste doelpoging van de wedstrijd te noteren. Een kopballetje van Kjeld kon makkelijk opgeraapt worden door de Leidse keeper.

De eerste serieuze mogelijkheid voor de thuisploeg kwam in minuut 43. Oud prof van o.a. Feyenoord, Ajax, AZ, tevens oud international, Tim de Cler was opgetrommeld op 43 jarige leeftijd en liep voorin rond, zo ook in de 43ste minuut toen hem rond de penaltystip tot 3 maal toe de mogelijkheid geboden werd door de Gouda defensie om op doel te schieten. Bij de laatste poging was het raak en Lugdunum kwam gezien het veldoverwicht terecht op een 1-0 voorsprong. Diezelfde De Cler kreeg op slag van rust nog de mogelijkheid om er 2-0 van te maken, maar hij stuitte op Bram. Dit was tevens zijn laatste schot, hij had z’n taak gedaan en werd in de rust gewisseld.

Tim de Cler, midden, heeft de 1-0 gescoord

In de 2de helft moest er een tandje of 2 bij, om vandaag een resultaat te kunnen halen en op basis van de vorige 2 wedstrijden was dit ook goed mogelijk. Gouda begon nog redelijk, Xander vond in de 51ste minuut Kjeld, die de bal ruim een meter naast schoot. Daarna werd het initiatief overgenomen door Lugdunum en niet meer weg gegeven. In de 55ste minuut werd de 2-0 binnen geschoten door wie anders dan aanvoerder Koos de Haas, 4 minuten later werd het door hem zelfs 3-0 en de wedstrijd was gespeeld.

Mike van Dam en Jessy Hoekstra mochten direct na de 3-0 invallen, laatstgenoemde na een afwezigheid wegens blessures van dik 4 maanden, en zij vervingen Dennis Nederveen en Jef Sibbald. Bij Gouda was er een uur lang geen lijn in het spel te vinden en het laatste half uur werd dat er niet beter op. In minuut 67 tekende Lugdunum via Koos de Haas voor de 4-0.

In de 23 minuten die volgden werden Salah Azaaj en Sami El Aazouzi er nog ingebracht in de 77ste minuut. Zij vervingen Xander van Riet en Wayne Weibolt. De wedstrijd eindigde hiermee in een zeer teleurstellende 4-0 nederlaag.

Gouda zal volgende week in Waddinxveen bij Be Fair een compleet andere kant moeten laten zien, anders komt het degradatiespook angstvallig dichtbij. Door de nederlaag staat Gouda nu op een nacompetitie plaats. Gezien het programma (Gouda speelt nog tegen de nummers 13 en 14) is er nog van alles mogelijk. Zolang de instelling om te willen winnen er maar is. Die was vandaag helaas een stuk groter bij de thuisploeg. Vandaag was een collectieve wanprestatie, maar gelukkig kan de wereld er volgende week weer helemaal anders uitzien na een weekje hard trainen.

Sonny Hoekstra

(tekst en foto's)

Overige uitslagen

Ook de lagere teams, die allen uit speelden, deelden grotendeels in de malaise. Gunstige uitzondering was ons Vrouwenteam dat, na een aantal sl;echte resultaten, verraste met een keurige 4-1 uitzege op het hoger genoteerde Rohda '76 VR1.

- Haastrecht 2 - Gouda 2 10-2. Weer scoorde het tweede 2 doelpunten, maar de nummer 3 en kanshebber Haastrecht, haalde zelfs de dubbele cijfers. Volgende week uit naar koploper Schoonhoven 2.

- Be Fair 6 - Gouda 4 7-1. Het vierde was kansloos bij de nummer 2 en is nu definitief uitgeschakeld voor een toppositie.

- Alphen 4 - Gouda 6 4-2. Ook de titelaspiraties van het zesde liepen een flinke deuk op. De tweede plaats lijkt nu waarschijnlijk het hoogst haalbare.

- Be Fair 9 - Gouda 8 1-1. Nette uitslag bij de nummer 6 (16-24) voor het achtste, nog steeds de nummer 10 (17-17).

- CVC Reeuwijk 35+1 - Gouda 35+1

- Rohda '76 VR1 - Gouda VR1 1-4. Niet iedereen was fit vandaag en met precies 11 vrouwen steeg Gouda toch boven zichzelf uit en spoelde zo de smaak van een aantal slechte resultaten weg. Knap gedaan! Gouda bijft 8e (13-13), maar het vergrootte de voorsprong op de nummers 9 (Groeneweg 14-6) en Cabauw 2 (16-6), terwijl ook al 2 teams zich teruggetrokken hebben. Ons team lijkt dus zo goed als veilig. Volgende week naar nummer 2 FC Oudewater, dat overigens kansloos lijkt voor de titel, want die gaat ongetwijfeld naar Zevenhoven VR2.